Dodik i Stefanović najavili vojnu vježbu OS BiH i Srbije na Manjači (ISPRAVLJENO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sastali su se danas u Banjaluci gdje su razgovarali o saradnji Srbije i Republike Srpske na više planova.

Dodik i Stefanović najavili vojnu vježbu OS BiH i Srbije na Manjači (ISPRAVLJENO)

Dodik je naglasio da su danas razgovarali o više tema.

Bijeljina Danas je prvobitno prenio članak RTRS-a sa tvrdnjom o vježbi koju navodno organizuju Republika Srpska i Srbija, dok je u naslovima navedeno da je u pitanju vježba “Vojske Srbije i OS BiH”.

Dodik je istakao da će Srpska i Srbija organizovati prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači.

Tvrdnja o vježbi koju navodno organizuju Republika Srpska i Srbija stajao je u tekstu, uz citat Milorada Dodika. Ipak, u njegovom citatu nije naveden termin “Srpska” ili Republika Srpska.

"Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, OS BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vježbu. U svakom slučaju, ovdje je razgovor i o mogućnosti da Srbija, zajedno sa Oružanim snagama BiH, održi vojnu vježbu na Manjači. Mi smo pokrenuli to pitanje već u okviru Predsjedništva, okvirna odluka za to postoji, preostaje da se detalji oko svega toga dogovore. Naravno, ne moram ponovo reći, to što ponekad djeluje kao izlaz za mnoge, ali pandemija je taj okvir u kom ćemo se kretati i čim se stvore uslovi, van pandemije, ta vježba će se održati ovdje na Manjači i mislim da je to dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. To je prva vježba koja bi se održala, koliko ja znam, nakon dugo godina i mislimo da će u tom pogledu se pokazati sposobnost i spremnost za saradnju i sjedne i s druge strane", rekao je Dodik.

Stefanović je rekao da Srbija ima interes da investira u Srpsku, te da gradi bratski odnos.

"Po planovima ova vježba će se održati ove godine na Manjači i to je jako važno. Trebala je biti održana prošle godine", izjavio je Stefanović.

Dodik je izjavio da će Republika Srpska u vojno-školski sistem u Srbiji uputiti ljude koji će se školovati za upravljanje helikopterima, za potrebe buduće helikopterske jedinice koja će biti u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Dodik je rekao da je MUP-u potrebna specijalizovana helikopterska jedinica za koju je već počeo da nabavlja helikoptere.

Dodik je istakao da je akcenat današnjih razgovora bio i na pitanjima u vezi sa pandemijom virusa korona, odnosno iskustvima sa pendemijom u Vojsci Srbije.

"Činjenica je da je Srbija činila značajne napore da pomogne Republici Srpskoj, ne samo u pandemiji i ovo je prilika da se ministru zahvalim za pruženu pomoć i razumijevanje oko mnogih pitanja", izjavio je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da se u okviru vojno-školskog sistema u Srbiji školuje i kadar koji se uključuje u strkturu Oružanih snaga BiH, te da će ta praksa biti nastavljena.

On je ukazao i na punu saradnju u okviru namjenske industrije, te istakao da mnoge firme te vrste u Republici Srpskoj ne bi mogle da funkcionišu da nije saradnje sa Srbijom.

"Drago mi je što smo danas potvrdili da će ta vrsta saradnje biti nastavljena i što su najodgovorniji ljudi u oblasto Vojske na čelu sa ministrom pokazali interes za proširenje te saradnje", kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA