Strpajte nas sve u zatvor - Poglavlje II

Stariji čitaoci setiće se onog davnog 1. marta, dana kada smo po ko zna koji put, zamalo, pobedili epidemiološke mere. No, ne lezi vraže, oslobođenje nacije nije stiglo ni da zanoći, a strašni nevidljivi neprijatelj je već stigao dovoljno da mutira, te je u samo jednom danu bahatog i neodgovornog ponašanja neukrotivih stanovnika Semberije uspeo da podivlja, ponovo bacajući celu naciju u nesagledivu opasnost.

Strpajte nas sve u zatvor - Poglavlje II

Na sreću - na vreme se reagovalo, pa se nakon ove urgentne intervencije broj zaraženih već 2. marta popeo sa 4 na 32 - drugim rečima, virus je počeo da ostavlja posledice 700% jače već nakon samo jednog dana slobode.

Sloboda je smrt.

Kada ćemo shvatiti? Pokušavamo li negirati osnovne zakone matematike?

Svaki prijatelj je potencijalna opasnost. Svako od nas je potencijalni ubica. Svaka kafa koju popijete, mogla bi koštati života vašu baku ili deku. Svaki izlazak iz kuće je znak nesolidarnosti.

Da li ste se ikada u toku ove godine dana osetili kao potencijalni ubica?

Da li vam je makar jednom bilo neugodno nakon što kihnete ili se, ne daj Bože, zakašljete? Da li ste osetili u koliku opasnost dovodite sve oko sebe, zagađujući njihov vazduh vašim prljavim bakterijama i virusima? Proveravate li vi, gospodo, temperaturu svakog jutra nakon što se probudite pre ustajanja iz kreveta, ili tek tako izletite kroz svoju kapiju, ne mareći o posledicama koje bi drugi mogli da snose zbog vašeg nemara?

No, izgleda da se narodu, a pogotovo omladini, ništa ne može objasniti. Ograniči se radno vreme - oni počnu ranije da piju. Zabrani se muzika uživo - oni slušaju tehno. Zabrani se rad lokala - oni se okupljaju na parkinzima i po kućama. Zabrani se kafa u šolji - oni kafu iz kartonskih čaša, na klupicama ispred istih tih lokala u kojima su donedavno sedeli, ispijaju ne razmišljajući o svim smrtima koje bi mogli da prouzrokuju.

Koronaparti. Antivakseri. Drugi pik. Treći talas. Novi soj. Teorije zavere. Epidemiološka slika. Situacija se pogoršava. Moraćemo pooštriti mere.

A u međuvremenu, negde daleko iza paravana, u nekoj možda sasvim drugoj Bijeljini koju oni ne vide, ugasio se jedan mlad život. Samoubistvom. Jedan drugi je zauvek oštećen i izbačen iz koloseka. Živčanim slomom pred kamerama.

Šta statistika ima njima da kaže? Koji brojevi zanimaju njihove porodice i prijatelje? Koje su to mere koje su prekršene? I kada je to nastala podela na žrtve prvog i na žrtve drugog reda?

I, kako dalje? Gospodo, nema mesta za paniku. Uskoro će biti objavljene nove mere za narednih 10 dana. Sigurni smo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA