Nesavjesni Bijeljinci smeće bacaju gdje god stignu: Divlje deponije ruglo grada

Divlje deponije su gorući problem u Bijeljini već godinama, a uprkos apelima nadležnih, nemar pojedinih stanovnika prema životnoj sredini nije se značajnije promijenio, pa tako smeće bacaju gdje god stignu - pored puteva, na zelenim površinama, napuštenim objektima i parcelama.

Nesavjesni Bijeljinci smeće bacaju gdje god stignu: Divlje deponije ruglo grada

Gradska komunalna policija locirala je trenutno 37 divljih deponija, a iskustva sa terena pokazuju da i nakon što se uklone poslije izvjesnog vremena ponovo "niknu" na istim lokacijama.

- Uglavnom se radi o građevinskom šutu, industrijskom i bio-otpadu, a malo je "klasičnog" otpada. Ono što mi primjećujemo jeste nekultura i neprimjereno ponašanje građana. Apelujem na građane da ne bacaju smeće na mjestima gdje nije predviđeno i da kontejnere ne prepunjavaju, jer to stvara ružnu sliku grada - kazao je komunalni policajac Predrag Novaković.

Prema njegovim riječima, Komunalna policija će usaglasiti prioritete uklanjanja divljih deponija i kontrolisati izvođače u izvršenju tog posla u narednom periodu.

- Mi smo poslali izvještaj Gradskoj upravi kako bismo pokušali naći rješenje ovog problema - dodao je Novaković.

Iz bijeljinskog "Komunalca" podsjećaju stanovnike da će se ovog mjeseca vršiti odvoz kabastog otpada, a nabavljen je i dovoljan broj kanti za odlaganje smeća u gradu. Ovo preduzeće je tokom prošle i ove godine podijelilo 178 kontejnera za razdvajanje ambalažnog otpada uglavnom zajednicama etažnih vlasnika.

- U početku je to jako teško išlo jer je bilo potrebno mijenjati navike i svijest ljudi. Međutim, sada nam se javlja sve više građana i zajednica etažnih vlasnika - rekao je tehnički direktor u "Komunalcu" Danijel Perić, koji je pozvao sve zainteresovane Bijeljince da se jave kako bi potpisali ugovore o odvajanju ambalažnog otpada i besplatno dobili spremnike od 120 litara za odvajanje papira, kartona, stakla i ostalog otpada.

Problem je, kaže, i to što investitori prilikom izgradnje zgrada ne postavljaju dovoljan broj kontejnera, a prema propisima, na osam stanova se postavlja jedan.

- Imamo zgrada gdje ima i do 40 stanova, a samo jedan ili dva kontejnera i tako se stvaraju deponije oko njih - naglašava Perić.

Radnici "Komunalca" vršiće od 19. do 30. aprila odvoz kabastog otpada i to besplatno za sve građane.

- Građani u navedenom periodu treba da iznesu ispred svojih kuća kabasti otpad, a naši radnici će ga odvoziti u dane kada se vrši i redovan odvoz komunalnog otpada. Oni sugrađani koji imaju veće količine tog otpada u obavezi su da nas pozovu telefonskim putem na broj 055/210-147 kako bismo se dogovorili o načinu odvoza - rekao je Perić.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine ova aprilska akcija bila je pomjerena za maj, a tom prilikom deponovane su 52 tone kabastog otpada.

Kazne

Iz Komunalne policije pozivaju građane na saradnju i pomoć u otkrivanju lica koja nelegalno deponuju otpad, odnosno da prijave one koji to rade, zapišu registarske oznake vozila ili bilo koji drugi podatak koji znaju o počiniocu. Novčane kazne za one koji nelegalno deponuju otpad kreću se za pravna lica od 2.000 do 5.000, preduzetnike od 600 do 1.000, a za fizička lica od 400 do 800 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI