Refundacija doprinosa ugostiteljima koji nisu otpustili više od 15 odsto radnika

Da bi dobili sredstva Vlade, hotelijeri, turističke agencije i umjetnici koji su u pandemiji pretrpjeli finansijske gubitke, moraće ispuniti nekoliko uslova, od kojih je najvažniji da nisu otpustili više od 15 odsto radnika.

REPUBLIKA SRPSKA

Naime, u posljednjem broju Službenog glasnika Republike Srpske objavljena je Uredba u kojoj je precizirano koji se privredni subjekti mogu prijaviti za povrat poreza i doprinosa na dohodak, za period od oktobra do decembra prošle godine kao i pod kojim uslovima to mogu uraditi.

Jedan od uslova koji subjekti moraju ispuniti da bi dobili ova sredstava je da nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto, kada se uporedi broj zaposlenih koje su imali 30. novembra 2020. godine sa 29. februarom prošle godine.

Ugostitelji, hotelijeri i umjetnici moraju dokazati da su imali „finansijski gubitak, koji podrazumijeva prosječan pad prometa u periodu oktobar-decembar prošle godine od najmanje 40 odsto i više u odnosu na isti period 2019. godine", stoji u Uredbi.

Uslov je još i da su izmireniporezi i doprinosi na platu zaključno sa 30. septembrom prošle godine.

"Prilikom utvrđivanja obima smanjenja broja radnika ne uzimaju se u obzir radnici kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, radnici koji su ostvarili pravo na penziju, kao i otkazi ugovora o radu od strane radnika", pojašnjeno je u Uredbi.

Takođe, ukoliko je neko već uplatio doprinose za oktobar i decembar , ta uplata će se tretirati kao pretplata za naredni poreski period.

Porezi i doprinosi će biti uplaćeni po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima.

Za dodjelu sredstava će se moći prijaviti subjeki koji se bave sljedećim djelatnostima-hoteli i sličan smještaj, odmarališta i ostali smještaj za kraći odmor, ostali smještaj, djelatnost putničkih agencija, djelatnost turoperatora i izvođačka umjetnost.

Kuzmanović: Svaka pomoć dobrodošlaPredstavnik Uprave Udruženja „HoReCa" i vlasnik banjalučkog hotela "Courtyard by Marriott" Mišo Kuzmanović kaže zaCAPITAL da su uslovi u Uredbi prilagođeni kako bi što veći broj korisnika dobio sredstva.

"Mi ispunjavamo uslove iz uredbe i vjerujem da bismo ih ispunili i da su bili rigorozniji jer smo imali pad prihoda preko 70 odsto, a nismo otpuštali radnike, čak smo posljednjih par mjeseci imali kojeg radnika više. Svi hoteli u Banjaluci imaju maksimalnu popunjenost kapaciteta do 20 odsto", istakao je Kuzmanović.

Naglasio je da je svaka pomoć dobrodošla, te da je zadovoljan sredstvima koje je Vlada obezbjedila u saradnji saPrivrednom komorom.

"Zbog velikog pada prihoda očekujemo pomoć i u narednom periodu. Postojao je dogovor i da grad Banjaluka da jednokratnu pomoć u iznosu od 500 KM po sobi za gradske hotele, pa da onda i ostali gradovi daju takvu pomoć, a da država pomaže u vidu poreza i doprinosa", naveo je Kuzmanović.

  • 05:00

    6°C
  • 08:00

    8°C
  • 11:00

    16°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI