Zeljković: Vakcina "astra zeneka" je sigurna

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je vakcina "astra zeneka" bezbjedna i sigurna, te da je prošla kontrolu Evropske agencije za lijekove, zemlje proizvođača, ali i mnogih okolnih zemalja koje je već koriste.

Zeljković: Vakcina "astra zeneka" je sigurna

"Vakcina ima sve potrebne dozvole i kontrolne nalaze laboratorije Agencije za lijekove BiH i time je njena upotreba sasvim bezbjedna", rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Dom zdravlja Banjaluka, koji danas vakciniše građane starije od 65 godina "astra zenekom" bez zakazivanja termina, želio je upravo da pokaže da su sve osobe koje prime ovu vakcinu bezbjedne.

Zeljković je naveo da reakcija organizma zavisi od osobe do osobe, ali da je tako sa svakom vakcinom, bez obzira na to da li je riječ o vakcini protiv virusa korona ili bilo koje druge zarazne bolesti.

"Moramo biti svjesni činjenice da je u ovom trenutku najveća korist upravo zaštita osobe od mogućnosti razvijanja teže kliničke slike", poručio je Zeljković.

On je napomenuo da su pojedine zemlje uvele preporuku da se mlađi od 60 godina ne vakcinišu ovom vakcinom zbog određenih neželjenih dejstava koja su se javila.

"Međutim, Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija će zauzeti zvaničan stav u vezi sa tim kroz odgovarajuće analize. Ono što me posebno raduje je što informacija o pojavi neželjenih dejstava vrlo brzo dolazi do Evropske agencije za lijekove i drugih svjetskih agencija, da se ona obrađuje i analizira, te da se dostavljaju informacije javnosti", rekao je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA