Povratnici u Sloveniju moraće na granici pokazati negativan PCR test

Nakon što je slovenski ustavni sud privremeno suspendovao primjenu vladine odluke o zabrani putovanja u zemlje s "crvene", rizične epidemiološke liste, oni koji se vraćaju u Sloveniju s takvih putovanja moraće na granici pokazati negativan PCR test na koronavirus.

Povratnici u Sloveniju moraće na granici pokazati negativan PCR test
FOTO: Jure Makovec/AFP

Kako je na konferenciji za novinare kazala epidemiolog Mateja Logar iz vladinog savjetodavnog tima, stručni tim je predlagao da se za takve osobe pri ulasku u Sloveniju na granici odredi karantin koji bi nakon određenog vremena mogli prekinuti uz negativan PCR test.

Vlada se odlučila za strožije rješenje, po kojem će te osobe moći u Sloveniju ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na koronavirus, a priznavaće se samo testovi napravljeni u nekoj od članica Evropske unije.

U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockout tokom kojega je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio ekonomskih aktivnosti.

Kako je u petak na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, taj potez je bio dobar i uspješan, pa će iduće nedjelje biti opet otvorene osnovne i srednje škole.Takođe i dio sportskih i rekreativnih aktivnosti, opet će raditi automehaničari, frizerski saloni i trgovine.

Mjere koje ostaju

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije moguće držati dvometarski razmak biće i dalje obvezna mjera, no ponovo će se otvoriti muzeji i biblioteke, dosta servisa i trgovina, skijališta za one koji su testirani, a obnavljaju se i treninzi za mlađe sportiste.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), trenutno prosječni broj novozaraženih u jednom danu iznosi 932.

Visoka je i incidencija na nacionalnom nivou, no lockout je bio uspješan i smanjio širenje virusa, iako se sljedećih nekoliko sedmica broj novih zaraza neće posebno smanjivati.

Ambicija epidemiologa i slovenske vlade je da se do kraja mjeseca vakcinišu na covid-19 svi stariji od 60 godina, dok je populacije starija od 80 godina praktički već skoro u cjelini vakcinisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA