Kritika zbog propusta gradonačelnika u zaštiti građana

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović kritikovao je danas gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića zbog propusta u organizovanju zaštite građana i zdravlja stanovništva jer grad ni godinu dana od izbijanje pandemije virusa korona nema jedinicu za dezinfekciju.

Kritika zbog propusta gradonačelnika u zaštiti građana
FOTO: Srna

Novitović i pripadnici Specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite za dezinfekciju i zaposleni u Područnom odjeljenju ove uprave u Bijeljini danas i sutra dobrovoljno obavljaju dezinfekcije osnovnih škola na području Bijeljine.

Novitović je rekao Srni da je ova dobrovoljna akcija isključivo sa ciljem sprečavanja širenja pandemije izazvane virusom korona i očuvanja zdravlja učenika i nastavnog osoblja, a nikako odgovor na zahtjev gradonačelnika Bijeljine koji je stigao 20 dana nakon organizovane masovne dezinfekcije u Republici Srpskoj i pet dana po povratku mlađih učenika u škole.

"Način na koji se gradonačelnik odnosi prema svojim pravima i obavezama, koje ima kao komandat Štaba za vanredne situacije Bijeljina, nisu artikulisane na pravi način i nisu u funkciji zaštite građana i zdravlja stanovništva", naveo je Novitović.

On je rekao da je u dopisu Petroviću ukazao na propuste.

"Toliko mjeseci radi, ali mislim da kao gradonačelnik svih građana Bijeljine nema izraženu komunikaciju sa ostalima, sa susjednim zajednicama i ostalim nivoima vlasti, Republičkim štabom, Vladom, ustanovama i institucijama na drugim i višim nivoima", ocijenio je Novitović.

Prema njegovim riječima, propust je gradonačenika što Bijeljina nema jedinica za dezinfekciju, jer je to obaveza koju je trebao da ispuni ako odgovorno vodi grad.

"On ne može pisati zahtjeve Republičkoj upravi, nama može naredbu izdati samo Republički štab, a ne gradonačelnik ni bilo ko drugi ko se na takav način ponaša", poručio je Novitović Petroviću i istakao da će dezinfekciju školskih zgrada obaviti dobrovoljno.

Sramota je, kaže, da Bijeljina nema jedinicu za dezinfekciju, a drugi je grad po broju stanovnika u Republici Srpskoj i po broju zaraženih virusom korona u posljednjih mjesec dana.

Novitović je naveo da je ta jedinica specijalizovani tim koji prođe obuku kod pripadnika Instituta za javno zdravstvo, dobiju zaštitnu opremu i pumpe, a za njihovo opremanje potrebno je 10.000 KM iz budžeta grada.

On je dodao da je masovna dezinfekcija jedna od preventivnih mjera u sprečavanju širenja zaraze virusa korona.

"Kada vidite broj zaraženih, hospitalizovanih i teško oboljelih i kada znate da je frekvencija ljudi vikendom u Bijeljini 10 puta veća nego radnim danima, vi kao gradonačelnik morate da vodite računa o svim tim parametrima, umjesto što nemate odgovor", smatra Novitović.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica ne može da ubijedi svakoga da nosi masku, drži distancu i održava ličnu higijenu, ali može da omogući dezinfekciju prostora gdje su masovna okupljanja i povećan rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA