Šest decenija od istorijskog leta Gagarina

Danas se navršava 60 godina od kada je u svemir odletio sovjetski kosmonaut Juri Gagarin i bio prvi čovjek u istoriji koji je to učinio.

Šest decenija od istorijskog leta Gagarina
FOTO: Tanjug/AP

U Rusiji se planiraju brojne manifestacije kojima će biti obilježeno šest decenija od prvog svemirskog leta s ljudskom posadom.

Mediji prenose da bi ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo da otputuje u Engels, grad na jugu zemlje, gdje je skulptura posvećena Gagarinu i nalazi se na mjestu njegovog slijetanja.

Portarol zvaničnog Kremlja Dmitrij Peskov je u petak izjavio da je godišnjica svemirskog leta "dan nacionalnog ponosa" za Rusiju.

Na današnji dan 1961. godine, 28-godišnji sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin, u svemirskoj kapsuli "vostok 1", poletio je sa kosmodroma u Bajkonuru i postao prvi čovjek koji je iz svemira gledao Zemlju.

Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na sat. Gagarin je obletio jedan krug oko Zemlje za sat i 48 minuta.

"Vostok 1" je sletio u Saratovsku oblast, 110 kilometara južno od Volgograda. Gagarin se bez problema katapultirao na visini od sedam kilometara i padobranom bezbjedno prizemljio.

Njegova sada zarđala kapsula "vostok" izložena je u moskovskom Muzeju kosmonautike, gdje će sutra biti otvorena izložba posvećena Gagarinu, prenosi portal "Frans 24".

Posjetiocima će biti prikazani dokumenti, fotografije i lične stvari Gagarina, od kojih neke potiču iz djetinjstva i školskih godina.

"Ovo je vjerovatno jedino prezime koje svi znaju, od četvorogodišnjaka do ljudi starijih od 80 godina", rekao je Vjačeslav Klimentov, istoričar i zamjenik direktora muzeja.

Gagarinov let ostaje izvor nacionalnog ponosa u Rusiji i simbol dominacije Sovjetskog Saveza u svemiru tokom te ere.

Četiri godine prije Gagarina, Sovjetski Savez je već postao prva zemlja koja je u orbitu poslala satelit nazvan "Sputnjik".

Šezdeset godina kasnije, Rusija nastavlja da često šalje svoje kosmonaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, a u petak ruska letjelica "Sojuz", slaveći godišnjicu leta Gagarina, uzletjela je sa kosmodroma Bajkonur sa dvojicom Rusa i jednim američkim astronautom.

Gagarin je tragično poginuo 27. marta 1969. prilikom pada vojnog aviona tokom rutinskog leta. Imao je 35 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA