Gradski Štab: Sve više mlađih pacijenata, teških kliničkih slika i smrtnih ishoda

U Gradu Bijeljina trenutno je registrovano 769 građana pozitivnih na virus korona, od kojih je 95, sa uglavnom teškim kliničkim slikama, zbrinuto u kovid-bolnici, a u prethodna 24 časa troje pacijenata je preminulo od posljedica zaraze virusom kovid-19, saopšteno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradski Štab: Sve više mlađih pacijenata, teških kliničkih slika i smrtnih ishoda

- Zabrinjava činjenica da i dalje raste udio mlađih pacijenata, pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ali i povećana smrtnost - upozorili su predstavnici bijeljinskih zdravstvenih ustanova.

Pri Domu zdravlja 5. aprila otvorena je dnevna bolnica za pacijente sa lakšim i srednje teškim simptomima i za prvih sedam dana rada, ovdje je ljekarsku pomoć dobilo 70 pacijenata.

Od prethodne sjednice Štaba, prilikom kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera od strane lica i privrednih subjekata, koje su sprovodili republički i gradski inspekcijski organi, Komunalna policija i Policijska uprava Bijeljina, izrečene su kazne privrednim subjektima u iznosu od 28.000 konvertibilnih maraka.

Nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture obavijestilo osnovne škole da će ekipe Republičke uprave Civilne zaštite dezinfikovati školske objekte, ovo je i obavljeno tokom vikenda. Predsjednici aktiva osnovnih i srednjih škola su ocijenili da je situacija u pogledu epidemiološke situacije među školskim osobljem i učenicima zadovoljavajuća i da su oni spremni na prelazak sa on-lajn nastave na nastavu u školama, u skladu sa odlukama Republičkog štaba.

Na ovoj sjednici je naglašeno da dvosmjerna komunikacija između Gradskog i Republičkog štaba za vanredne situacije nije na zadovoljavajućem nivou jer ni na jedan upit za saradnju koji je Gradski štab uputio od početka epidemije nije dobijen odgovor od Republičkog štaba.

Gradski štab je usaglasio svoje mjere sa epidemiološkim mjerama koje je propisao Republički štab na svojoj prethodnoj sjednici. Najnovijim mjerama, između ostalog, određeno je da od danas počinje nastava unutar osnovnih škola za učenike od šestog do devetog razreda, dok će nastava za srednjoškolce i studente i dalje da se odvija on-lajn, ponovo je dozvoljen rad muzeja i galerija, a i dalje na snazi ostaje zabrana amaterskih sportskih takmičenja. Dozvoljeni su i treninzi amaterskih sportskih organizacija, ali najviše do 30 lica, dok amaterska sportska takmičenja i dalje nisu dozvoljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA