Erdogan zaratio sa Putinom - razlog je samo jedan

Ukrajina je u ponedeljak pozvala Rusiju da povuče svoje trupe sa granice, prenose svetski mediji.

Erdogan zaratio sa Putinom - razlog je samo jedan
FOTO: EPA-EFE/ PAVEL GOLOVKIN / POOL

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je aktiviralo "Bečki dokument 2011" o merama za izgradnju poverenja i bezbednosti, a službeno se obratilo i Rusiji povodom prisustva ruske vojske duž granice sa Ukrajinom.

Iz ministarstva je saopšteno da je ruska strana odbila da pruži informacije u skladu sa zahtevom, navodeći da ne sprovodi takve aktivnosti."Pozivamo rusku stranu da povuče svoje trupe s granice s Ukrajinom, zaustavi ratobornu retoriku i dezinformacije i počne verno da sprovodi odredbe sporazuma iz Minska i obaveze prema OSCE-ovom Bečkom dokumentu", navodi se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da potencijalna ofanziva ukrajinske vojske na separatiste, prepuna neprijateljstava na ruskoj granici, preti bezbednosti zemlje.

"Nadamo se da će u Kijevu prevladati politička mudrost i da se stvar neće ozbiljno okrenuti - a provokativne akcije će propasti", rekao je.

Na pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin planira da razgovara s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim o rastućim napetostima na granici, Peskov je rekao da Kremlj do sada nije primio nikakve zahteve od Ukrajine.

"Ako postoji povezan zahtev, Putin uvek ima nešto da kaže kad je reč o ublažavanju napetosti i sprečavanju potencijalnog rata", rekao je Peskov.

Sukob na jugoistoku Ukrajine eskalirao je poslednjih nedelja. Kijev i separatisti koje podržava Rusija međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Ukrajinska vojska je saopštila da je jedan ukrajinski vojnik sinoć ubijen u prekograničnoj vatri.

Ruske snage ušle su na ukrajinsko poluostrvo Krim u februaru 2014. godine, a ruski predsednik Vladimir Putin je po izvedenoj aneksiji Krima i formalno podelio tu regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije.

Turska i Sjedinjene Američke Države, kao i Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Evropska unija smatraju rusku aneksiju Krima nelegalnom, a EU je Rusiji uvela i sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u borbama između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista nastradalo je više od 13.000 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA