Banjalučkoj inspektorki godina robije zbog uzimanja mita

Jelena Florjan, bivša inspektorka PU Banjaluka osuđena je na godinu dana zatvora zbog uzimanja mita od tadašnjeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića.

Banjalučkoj inspektorki godina robije zbog uzimanja mita

Prethodno je Florjan sa Tužilaštvom zaključila sporazum koji je prihvatio Okružni sud u Banjaluci koji joj je danas izrekao presudu.

Optuženoj je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 18. februara 2020. godine do 17. marta 2020.godine.

"Istom presudom, na osnovu odredaba člana 77. Krivičnog zakonika Republike Srpske, optuženoj J. F. je izričena mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti poslova policijskog službenika u trajanju od 3 (tri) godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere", navode iz Okružnog Suda u Banjaluci.

Nenadu Grujiću (53), njenom kolegi koji je sa Florjanovom optužen da je uzeo 20.000 maraka mita od Vidića, postupak je razdvojen u odnosu na nju te će mu suđenje početi ispočetka.

Prema optužnici, Grujić i Florjan su kao inspektori za privredni kriminalitet, u februaru prošle godine od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića tražili novčani iznos od 30.000 maraka kako bi obustavili istragu koju su vodili protiv njega po anonimnoj prijavi.

Inspektori su Vidiću rekli da navodno trpe pritisak nadležnih u vezi prijave protiv njega, te mu predložili da nadležnom tužilaštvu podnesu lažnu prijavu" koja će biti odbačena, kao i da će srediti da se njegovo ime "ne pojavljuje u medijima".

Od Vidića su zauzvrat zahtijevali da plati 20.000 KM, od čega je 10.000 KM navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora Srednjoškolskog doma.

Grujić je uhapšen nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama.

Naime, primopredaju je pratila policija u februaru prošle godine kada je Vidić na parking prostoru u blizini banjalučkog restorana "Sirano", predao Grujiću 20.000 KM.

Tokom akcije Vidić je je prijavio prljave inspektore i učestvovao u režiranoj predaji novca Grujiću, da bi odmah nakon toga u dogovoru sa istražiocima otišao u službene prostorije PU Banjaluka kako bi ga Florjanova saslušala u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju su optuženi protiv njega vodili.

Ona je tokom saslušanja i uhapšena nakon čega je pretresena i službena kancelarija koju su optuženi koristili u PU Banjaluka.

Postupak protiv optuženog Grujića će ponovo početi u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA