Iz Ministarstva trgovine reagovali na objavu turističkih agencija

Nakon današnjeg otvorenog pisma Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske, saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo trgovine i turizma RS i pojasnilo procedure u vezi projekta turističkih vaučera.

REPUBLIKA SRPSKA

Od početka ovog projekta, odnosno od 15. juna 2020. godine do danas realizovano je više od 35.200 turističkih vaučera, te je kroz projekat u ovaj sektor plasirano više od 3,4 miliona KM, poručuju iz ministarstva.

Refundacija sredstava u programu turističkih vaučera definisana je članom 13. Uredbe o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima. Ugostitelj, odnosno turistička agencija, najkasnije do petog dana u mjesecu za prethodni mjesec u kom je usluga smještaja realizovana, Ministarstvu trgovine i turizma dostavlja objedinjen zahtjev za refundiranje sredstava po osnovu iskorištenih vaučera u prethodnom mjesecu- navode iz MTT.

Nakon pregleda dostavljene dokumentacije i utvrđivanja ispunjenosti uslova, Ministarstvo upućuje Kompezacionom fondu Republike Srpske informaciju o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju u predmetnom mjesecu. Po usvajanju ove informacije, Ministarstvo donosi pojedinačna rješenja o refundaciji/povratu sredstava privrednim subjektima. Sredstva na ime refundacije isplaćuju se sa računa Kompenzacionog fonda Republike Srpske, najkasnije u roku do 60 dana od dana donošenja rješenja.

- Informacije o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za period od juna 2020. godine do januara 2021. godine razmatrane su i usvojene na prethodnim sjednicama u skladu sa Uredbom i dinamikom rada Kompenzacionog fonda, a Ministarstvo trgovine i turizma RS pripremilo je Informaciju o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u febuaru 2021. godine i planirano je da ista bude razmatrana na narednoj sjednici Kompenzacionog fonda RS- saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Dodali su da je rok za podnošenje zahtjeva za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za mart 2021. godine bio 5. april, te da su zaprimljeni zahtjevi trenutno u procesu obrade i ocjene opravdanosti.

U informaciju koja se razmatra na sjednici Kompenzacionog fonda, kažu iz MTT, uvrštavaju se samo zahtjevi privrednih subjekata koji su dostavili potpunu dokumentaciju, dok se od onih privrednih subjekata kod kojih su uočene manjkavosti traži dopuna zahtjeva, te se oni razmatraju naknadno po utvrđivanju ispunjenosti uslova.

Podsjećaju da su sa uslovima učešća u projektu turističkih vaučera i procedurama i rokovima refundacije sredstava, koji su propisani Uredbom o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima svi učesnici projekta blagovremeno upoznati prije potpisivanja ugovora za učešće u ovom projektu.

Podsjetimo, iz Asocijacije su danas rekli da izdavanje rješenja od strane Ministarstva kasne, kao i isplate agencijama i hotelima za aplicirane vaučere. Tvrde da se nekim privrednim subjektima duguju iznosi od 200.000 KM. Rekli su da poseban problem predstavlja i tumačenje Uredbe Ministarstva, kojim se ne priznaju svi aplicirani i izdati vaučeri, pa će neke agencije i hoteli koji su oštećeni morati sudski dokazivati i potraživati svoja sredstva.

22°

  • 14:00

    22°C
  • 17:00

    21°C
  • 20:00

    16°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI