U Semberiji sjetva kukuruza zaostaje zbog kiše

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, rekao je samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za poljoprivredu grada Bijeljina Sreten Vučković.

U Semberiji sjetva kukuruza zaostaje zbog kiše

Vučković je naveo da je proljećna sjetva kukuruza planirana na 25.415 hektara, soje na 380 hektara, suncokreta od 100 hetara, a duvana na površini od 380 hektara.

Kada je riječ o povrću, on je naveo da je planirano da bude zasijano 3.850 hektara površine, a krmno bilje na 1.230 hektara.

Ukupno planirana proljećna sjetva biće izvršena na 32.520 hektara, a sporadično je počela 1. aprila, od kada su poljoprivredni proizvođači koristili lijepo vrijeme, ali su zasijane male površine.

- S obzirom na trenutne vremenske prilike postoji bojazan kod ljudi koji su izvršili sjetvu da može doći do propadanja sjemena i do ponovnog presijavanja - rekao je Vučković.

On je naveo da će sigurno zbog vremenskih prilika doći do pomijeranja rokova kada je riječ o sjetvi kukuruza.

- Optimalni rok je april, od 5. do 25, a prethodnih godina zbog povoljnijih vremenskih prilika poljoprivredni proizvođači su već od 27./28. marta počinjalii sjetvu kukuruza - rekao je Vučković.

On je dodao da i u slučaju povrtarskih kultura, koje su veoma osjetljive na niže temperature, postoji mogućnost od propadanja i izmrzavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA