Pitali smo psihologa: Šta je samopoštovanje i kako se uči?

Odgovara Aleksandra Radanović, diplomirani psiholog iz Bijeljine.

Pitali smo psihologa: Šta je samopoštovanje i kako se uči?

Samopoštovanje je blisko povezano sa načinom na koji čovjek vidi i doživljava sebe. Određeni autori tvrde da je samopoštovanje zapravo kombinacija dva osjećaja: osjećanja ličnih mogućnosti ("mogu") i osjećanja lične vrijednosti ("vrijedim").

Ovi autori definišu lične mogućnosti kao sposobnost suočavanja sa problemima i uspjesima u životu i posjedovanje samopouzdanja, a ličnu vrijednost definišu kao čovjekovo osjećanje da ima pravo da bude sretan i da stremi ka svemu što mu pričinjava zadovoljstvo i da to pravo realizuje i brani.

Kada početi sa učenjem samopoštovanja?

Malo dijete je u procesu razvoja i izgradnji sopstvene ličnosti, a taj proces počinje veoma rano sa diferencijaciom Ja, prepoznavanjem sopstvenog odraza u ogledalu, korišćenjem prvog lica, prepoznavanjem svojih stvari i razvojem samoprocjene, što najprije počinje ocjenom druge osobe sa kojom se dijete poredi, a kasnije i prepoznavanjem i ocjenom sopstvenog ponašanja, što se dešava pred kraj ovog stadijuma, otprilike u uzrastu od 5 do 6 godina.

Zato, dragi roditelji, ne čekajte da dijete odraste pa da ga učite samopoštovanju. Nikad nije prerano da učite djecu, a pogotovo djevojčice, da MOGU i da VRIJEDE! ❤️

Ukoliko vam je potreban savjet psihologa potražite ga na Instagram profilu Porodica za 5.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA