Izmjene Zakona o saobraćaju: Vožnja električnim trotinetom samo uz dozvolu

Izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja, kojima će biti regulisana pravila za vožnju električnim trotinetom, vožnja u kružnom toku, kao i tarifa koju vozači trebaju platiti ako zovu policiju zbog male štete u sudaru, naći će se na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS.

Izmjene Zakona o saobraćaju: Vožnja električnim trotinetom samo uz dozvolu
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

Riječ je o nastavku 15. redovne sjednice, koja bi trebala biti održana krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Podsjetimo da su veliko negodovanje javnosti izazvale najave izmjene zakona koje predviđaju trošak izlaska policije radi uviđaja saobraćajne nezgode s manjom materijalnom štetom. U situaciji kada učesnici saobraćajne nezgode ne pristaju da popune i potpišu obrazac evropskog izvještaja o nesreći, vozač koji zahtjeva izlazak policije na lice mjesta za uviđaj će morati da plati 100 maraka.

Zakon će strogo urediti vožnju električnim trotinetima, kojih je sve više na javnim površinama, i koji će od sada morati poštovati pravila koja važe i za bicikliste. Ovo prevozno sredstvo, brže od šest kilometara na čas, moći će voziti samo osobe starije od 14 godina uz obavezno nošenje kacige i moraće imati neku vrstu saobraćajne dozvole.

Izgled, način, postupak izdavanja identifikacione potvrde za električno vozilo i koliko će ona koštati, biće uređeno posebnim pravilnikom.

S obzirom da se gradi sve više kružnih raskrsnica, a vozači i dalje ne znaju tačna pravila, ova oblast će biti regulisana saobraćajnom signalizacijom.

- Vozač koji se vozilom uključuje u kružni tok sa više saobraćajnih traka obavezan je koristiti krajnju desnu traku za isključenje na prvom izlazu, osim ako je saobraćajnom signalizacijom drugačije regulisano - navodi se u Nacrtu Zakona.

ISTRAŽIVANJE

Agencija za bezbjednost saobraćaja RS trenutno sprovodi istraživanje javnog mišljenja o električnim trotinetima.

- U Srbiji preko 50 odsto učesnika u saobraćaju, pješaka i vozača, smatra da im električni trotineti predstavljaju smetnju. Vidjećemo šta na ovu temu kažu građani u Srpskoj - rekli su iz Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA