Sindikat SIPA se oglasio nakon pokušaja samoubistva policajca

Predsjednik Sindikata SIPA Edin Kahrimanović reagovao je na vijest koja je juče objavljena, da je na Graničnom prelazu Rača policajac Granične policije Bosne i Hercegovine pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa mosta u rijeku Savu.

Sindikat SIPA se oglasio nakon pokušaja samoubistva policajca
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da ih u Sindikatu Državne agencije za istrage i zaštitu ova vijest nije iznenadila.

- Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopšte ne reaguju - naglasio je Kahrimanović.

Dodao je da je jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA izvršio samoubojstvo službenim pištoljem. Međutim, naglašava, taj događaj kao i ovaj juče već danas je za mnoge, a pogotovo za predstavnike vlasti, zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj.

- S tim u vezi, apleujemo na ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmu Cikotića, predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli ovakvi i možda čak i tragičniji događaji - zaključuje se u reakciji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI