Istorijski najniži broj: Bajden ograničio prijem izbjeglica na 15.000 godišnje

Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se ograničava prijem izbjeglica ove godine na istorijski najniži broj od 15.000, koji je postavio njegov prethodnik Donald Tramp.

Istorijski najniži broj:  Bajden ograničio prijem izbjeglica na 15.000 godišnje
FOTO: DOUG MILLS/EPA

Bajden je tako odložio plan da se taj broj podigne na 62.500, što je izazvalo gnjev advokata izbjeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

S povećanjem kritika, Bijela kuća je izdala saopštenje u kome se navodi da će Bajden odrediti konačni, povećani broj izbjeglica koji mogu da uđu u zemlju do 15. maja, javio je Rojters.

Bajdenovo naređenje da ograniči prijem migranata na 15.000 bio je udarac za advokatske grupe koje su željele da demokratski predsjednik brzo promijeni politiku o izbjeglicama koju je postavio bivši predsjednik Donald Tramp, koji je odredio brojku kao način da se ograniči imigracija.

Program za prijem izbjeglica se razlikuje od sistema azila za migrante.

Izbjeglice moraju da prođu kroz provjeru da bi ušle u SAD, dok migranti koji dođu na granici SAD mogu da zatraže azil.

Bajden, koji je preuzeo dužnost u januaru, prije dva mjeseca nagovijestio je da će povećati broj ulazaka za izbjeglice tokom 2021. godine, do kraja fiskalne godine 30. septembra, ali zasad nije to uradio.

Rojters dodaje da je Bajdenov oprezan pristup vjerovatno povezan sa brigama oko broja prihvata izbjeglica zbog sve većeg broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu prethodnih mjeseci i ne želi da SAD izgledaju isuviše otvoreno ili mekano, rekao je visoki američki zvaničnik koji je upoznat sa ovim pitanjem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA