Vrijedni mještani Janje nadalako su poznati kao dobri poljoprivrednici

Poljoprivredna sezona je, zavisno od kulture koja se uzgaja poodavno počela. Priprema sjemenskog i sadnog materijala je pri kraju. Ovih dana se koristi lijepo vrijeme da bi se plemenita sjemena položila u zemlju.

Vrijedni mještani Janje nadalako su poznati kao dobri poljoprivrednici

Na imanju Almedina Durakovića zatekli smo domaćina u pripremi rasada paprike. Do ove godine je, kako sam kaže „svaštario" uzgajajući različite poljoprivredne kulture na manjim površinama. Pokušavao je na taj način pronaći svoje mjesto na našem neuređenom tržištu. Ove godine se odlučio za kooperantski status sa zadrugom „Agrofarmer" iz Janje, za koju će proizvoditi papriku sorte „Ami".

-Pored svih muka sa proizvodnjom kvalitetnog poljoprivrednog proizvoda uvijek sam nailazio i na problem plasmana proizvoda. Nekada sam vozio na Kvantašku pijacu u Bijeljini, pa čekanje na mušteriju, pa cjenkanje, obaranje cijene, pa nervoza... ili nekada nakupci dođu do mene, pa opet cjenkanje, opet nervoza... Saradnja sa zadrugom se, na tom planu, pokazala kao prava stvar. Dogovorio sam šta sijem, na kolikoj površini, koje agrotehničke i agrohemijske mjere smijem preduzeti da bih dobio kvalitetan plod, dogovorio i cijenu. Kada počne sezona berbe paprike javiće mi kada mogu dovesti papriku do zadruge i to je to. Poslije u banku po pare, a između toga radi svoj pos'o, nema nerviranja", kaže, sa osmjehom, Duraković.

Nedugo potom, susrećemo malu porodičnu „zadrugu" zaposlenu čišćenjem mladog luka. Članovi porodica Gazdić i Karijašević, kao u neko staro i sretnije doba, zajedničkim snagama pripremaju mladi luk za tržište. Potrebno je osloboditi parcelu za sjetvu sljedeće kulture, a i cijena mladog luka im ide u prilog.

-Ove godine smo prezadovoljni cijenom mladog luka. Tri kilograma prodajemo za deset konvertibilnih maraka. Čovjeku se prosto mili raditi. Nažalost, ovakvih godina nema prečesto. Uglavnom je poljoprivrednik prisiljen da, nekako, spaja kraj s krajem. Puno se radi, cijene budu niske, a hrana se uvozi nemilice. Bog dragi zna šta mi sve jedemo pored ovakve naše kvalitetne hrane!?" kaže Zekija Karijašević.

Krajem marta i početkom aprila najveće površine poljoprivrednog zemljišta su bile rezervisane za sjetvu krompira. Do prije nekoliko godina, zbog nerentabilnosti proizvodnje bio je evidentan pad zainteresovanosti naših poljoprivrednika za uzgoj ove kulture, ali je revitalizacija „Semberke", fabrike sušenog voća i povrća iz Janje vratila krompir na široka polja Semberije.

Putem Opšte poljoprivredne zadruge „Agrofarmer" iz Janje ove godine je zasijano 130 hektara krompira u Janji, Crnjelovu, Trnjacima, Međašima...

-Kao i do sada, u cijeloj ovoj priči oko uzgoja krompira naš najveći saradnik je Fabrika sušenog voća i povrća „Semberka" iz Janje za čije potrebe smo zasijali 95 hektara krompira. Novost od ove godine je uključivanje u projekat fabrike pomfrita „Srebreničanka" za čije potrebe smo zasijali 35 hektara krompira. I jedna i druga fabrika su našim kooperantima obezbijedile adekvatan sjemenski materijal i vještačko đubrivo. Kao neko ko organizuje i kontroliše, odnosno prati proizvodnju naših kooperanata, mi smo u OPZ „Agrofarmer" zadovoljni obavljenom sjetvom, primijenjenim agrotehničkim mjerama, a naročito idealnim stanjem - 90% zemljišta na kojem je sijan krompir", naglašava za „Semberske novine" direktor janjanske zadruge Mujo Bogaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA