Rakete čuvaju voćnjake i usjeve

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” spremno je ušla u sezonu, a poljoprivredna proizvodnja bez raketa koje rastjeruju gradonosne oblake, kažu proizvođači, bila bi nezamisliva.

Rakete čuvaju voćnjake i usjeve

U sezonu odbrane od grada, koja je počela 15. aprila i trajaće do 15. oktobra, preduzeće "Protivgradna preventiva RS" je ušlo sa 2.915 raketa za zaštitu više od 1,2 miliona hektara poljoprivredne proizvodnje.

Direktor ovog preduzeća Tihomir Dejanović istakao je da je u sistemu više od 30 lokalnih uprava iz RS, kao i Gradačac iz FBiH, te Brčko distrikt koji je u postupku provođenja tenderske procedure za uslugu protivgradne zaštite.

- Do juna se planira uvođenje u sistem kompletnog zapadnog dijela Republike Srpske, za što smo obezbijedili vlastita sredstva, a to su opštine Mrkonjić Grad, Ribnik, Šipovo i Kneževo, na kojima postoji razvijena poljoprivredna proizvodnja i sa čijeg terena će biti pokrivene i manje, njima susjedne opštine - najavio je Dejanović. Dodao da je ovo preduzeće, uz pomoć Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz sredstva za modernizaciju sistema, omogućilo pokrivanje cijele Srpske sistemom protivgradne zaštite.

- Tu lokalne uprave snose samo dio troškova rada u sezoni, dok su cjelokupna tehnika, lanseri, sistem veza i komunikacija, te radarska tehnika, kao i protivgradne rakete već obezbijeđene i plaćene - kaže Dejanović. Prema njegovim riječima, u lokalnim upravama je u sistemu za rad spremno više od 200 klasičnih protivgradnih stanica sa strijelcima, 80 automatskih stanica koje rade nezavisno od ljudskih posada i 35 prizemnih generatora srebro jodida.

Poljoprivredni proizvođači kažu da je protigradna zaštita do sada bila na zadovoljavajućem nivou, te da su, zahvaljujući tome, štete od grada bile zanemarive.

Voćar iz Gradiške Mirko Pjanić istakao je da je protivgradna zaštita od velikog značaja za poljoprivrednike u Srpskoj, s obzirom na česte klimatske promjene.

- Prethodnih godina protivgradna zaštita bila je zaista efikasna i spriječila milionske štete - kazao je Pjanić.

Sa njim se slaže i poljoprivredni proizvođač iz Sovljaka Miladin Malešević koji kaže da je prošle godine grad za vrijeme berbe nanio štetu, koja bi bila mnogo veća da nije bilo raketa.

- Protivgradna zaštita znači mnogo i bez toga ništa ne bismo mogli uraditi - kazao je Malešević.

Centar u Bijeljini

Kao jednu od novina u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, Tihomir Dejanović je izdvojio tehnički prijem i puštanje u rad Područnog protivgradnog centra u Bijeljini, što je završeno u novembru 2020. godine.

- Angažovan je potreban broj lica za njegovo održavanje, dežurstvo te razvoženje protivgradnih raketa u području koje Centar pokriva. U toku je obuka ljudstva za tehničko održavanje i polaganje ADR dozvola, što je preduslov za dalju obuku u operativnom radu i zaokruživanje predviđenih poslova - kazao je Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA