U Muzeju “Semberije” izloženo 80 likovnih radova članova Udruženja “Sveti Luka”

Pandemija virusa korona probudila je zaboravljene, ali i otkrila nove talente kod Bijeljinaca, što dokazuje i tradicionalna Vaskršnja izložba Udruženja likovnih umjetnika “Sveti Luka”, koja je otvorena u Muzeju “Semberije”.

U Muzeju “Semberije” izloženo 80 likovnih radova članova Udruženja “Sveti Luka”

Bogatstvo slikarskog opusa prikazano je na 80 radova 33 autora, među kojima su i oni koji se prvi put predstavljaju ljubiteljima umjetnosti.

Među izloženim radovima zastupljene su raznovrsne teme, od portreta preko fitokolaža do mrtve prirode i apstrakcije te gotovo sve umjetničke tehnike. Izložba, koju svi zainteresovani mogu da pogledaju do 15. maja, prodajnog je karaktera.

- Ovom izložbom želimo da damo doprinos vaskrsenju umjetnosti i kulture u našem gradu, jer smo svi svjedoci da je kulturni život veoma siromašan zbog pandemije virusa korona, ali i drugih okolnosti koje prate umjetnike - rekao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika "Sveti Luka" Panto Pantić i pozvao sve ljubitelje umjetnosti da posjete Muzej "Semberije" i uživaju u njihovim radovima.

Uprkos situaciji umjetnici su, kaže, predano radili na pripremi ove izložbe.

- Mogu da kažem da je ovo bogata izložba na kojoj predstavljamo čak 80 radova 33 autora, među kojima su i četiri naša nova člana, za koja je jako značajno da se na ovakav način predstave sugrađanima - naglasio je Pantić.

Prema njegovim riječima, udruženju se priključuje sve veći broj članova, među kojima ima i onih koji su na to odvažili tek u zrelim godinama.

- Slikari su zbog okolnosti koje je nametnula pandemija imali priliku da više rade i stvaraju. To dokazuje i ova izložba. Sve vrijeme mi smo predano radili na stvaranju novih djela, iako je bilo problema u vezi sa nabavkom materijala, ali smo uvijek uspijevali da se nekako snađemo - kaže Pantić.

Gordana Despotović, inače po zanimanju elektrotehničar, od najranijeg djetinjstva gaji ljubav prema slikarstvu. Član je Udruženja "Sveti Luka" već četiri godine. Na Vaskršnjoj izložbi predstavila je tri rada slikana tehnikom ulje na platnu.

- Uglavnom radim pejzaže i mrtvu prirodu i to je nešto što volim i što me ispunjava još od malih nogu. Tokom minulog rata počela sam da slikam za sebe i za svoju djecu i tada je sve spontano krenulo. Aktivno slikam već 20 godina. Ispunjava me posebno u današnjem vremenu, mislim da je to veliki dar od Boga, kada se isključite iz svih dešavanja i ispunite dušu umjetnošću i stvaranjem djela - kaže Despotovićeva.

Dajana Perić, inače profesor likovne kulture, predstavila je dva rada.

- S obzirom na to da sam član ovog udruženja od prošle godine moram istaći da je zadovoljstvo izlagati sa ovim divnim ljudima i umjetnicima. Ja sam se predstavila foto-esejom, koji je nešto između instalacije i fotografije. To je jedna malo modernija interpretacija i osvježenje za ovaj tip izložbe i moj najbolji način izražavanja - rekla je Perićeva.

Najmlađi član udruženja je petnaestogodišnja Ana Drakul, učenica bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić".

- Slikam već godinu dana, idem i u slikarsku radionicu, učim, usvajam nova znanja, jer me slikarstvo jako privlači - kaže Ana.

Planovi

U Udruženju "Sveti Luka" ističu da će tokom godine nastaviti sa svojim aktivnostima.

- Nadam se da ćemo tokom ljeta biti u prilici da organizujemo ljetnu koloniju ili novu izložbu slika naših članova, a ako to epidemiološke okolnosti ne budu dozvolile, pripremaćemo decembarsku tradicionalnu izložbu - rekao je Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA