Posada nestale indonezijske podmornice ima kiseonika za još dva dana

Brodovi i helikopteri koji tragaju za nestalom podmornicom u blizini ostrva Balija trkaju se s vremenom dok je članovima posade preostalo kiseonika za još maksimalno dva dana.

Posada nestale indonezijske podmornice ima kiseonika za još dva dana
FOTO: TAnjug/AP

Šef mornarice Judo Margono upozorio je javnost da kiseonika u podmornici ima dovoljno samo do subote.

Podmornica, u kojoj se nalaze 53 člana posade, u srijedu je učestvovala u vojnoj vježbi sjeverno od ostrva Balija.

Vazdušnom pretragom je uočena naftna mrlja u blizini mjesta gdje je podmornica zaronila, što može upućivati na oštećenje plovila ili na signal posade.

Admiral Judo rekao je da su vlasti pronašle predmet s "velikom magnetskom silom" kako pluta na dubini od 50 do 100 metara.

No, mornarica je dodala kako je takođe moguće da je "tokom statičkog ronjenja došlo do problema pa je izgubljena kontrola", što bi značilo da se izvanredne procedure "ne mogu provoditi i brod bi mogao pasti na dubinu od 600-700 metara".

Indonezijski predsjednik Joko Vidodo je pozvao građane na molitvu kako bi podmornica bila pronađena.

"Vojska, mornarica i nacionalna spasilačka služba rade zajedno s drugim institucijama na potrazi i spašavanju.Naš prioritet je sigurnost 53 članova posade", rekao je Vidodo.

Malezija i Singapur poslali su brodove, a Australija je rekla da je spremna "pomoći na bilo koji način".

Podmornica KRI Nanggala-402 teška je 1 395 tona i izgrađena je u Njemačkoj 1977. godine.

Indonezijskoj floti se priključila 1981. godine. U Južnoj Koreji je prošla dvogodišnji remont koji je završen 2012. godine.

Ranije je Indonezija imala flotu od 12 podmornica koje je kupila od Sovjetskog Saveza i njima je patrolirala vodama svojeg arhipelaga.

Međutim, sada ima flotu od samo pet, uključujući dvije podmornice koje je kupila od Njemačke i tri novija južnokorejska plovila.

Indonezija pokušava modernizovati svoje odbrambene sposobnosti, ali dio njezine opreme je star i posljednjih godina bilo je smrtonosnih nesreća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA