Sjećanje na stradale borce

Na gradskom groblju u Pučilama danas je održan istorijski čas i komemorativno sjećanje na 24 vojnika koji su stradali u odbrani od agresora u Drugom svjetskom ratu.

Sjećanje na stradale borce

Predsjednik udruženja "Društvo srpskih domaćina za Semberiju", koje je organizovalo ovaj skup, Mirko Babić rekao je Srni da je prije 71 godinu u vazdušnom desantu na Bijeljinu stradalo između 13 i 24 borca.

"Na današnji dan 1941. godine Bijeljina je okupirana u vazdušnom desantu zato što je imala važan strateški objekat - aerodrom, sa koga su avioni polijetali i ugrožavali njemačke ciljeve širom zapadnog Balkana. Tom prilikom su uništeni avioni Prvog bombarderskog puka, Šestog lovačkog puka, Jedanaeste izviđačke grupe i Prve i Druge grupe armije avijacije", rekao je Babić.

On je dodao da su specijalne jednice vojske Kraljevine Jugoslavije pružile snažan otpor na ulicama Bijeljine, ali da su kapitulirali pred najmoćnijom silom svijeta.Istorijski čas i komemorativni skup održan je na groblju u Pučilama, gdje je prošle godine podignuto spomen-obilježje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

160 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI