Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Klub Bošnjaka pozvao Inzka da poništi odluku o referendumu

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) danas je zauzeo stav da Narodna skupština RS-a nema nadležnost da odlučuje o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti države BiH i visokog predstavnika u BiH, te pozvali Valentina Inzka da poništi odluku Skupštine RS-a o odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

REPUBLIKA SRPSKA

Predsjednik ovog kluba Mujo Hadžiomerović naglasio je da Narodna skupština RS-a nema nadležnosti ni da tumači Daytonski mirovni sporazuma, te iz te činjenice je sasvim jasno da ni Ustavni sud RS-a nema nikakvih nadležnosti da odlučuje o pitanjima koja su nadležnosti države BiH i visokog predstavnika.

"Tumačenje Daytonskog sporazuma u skladu s Aneksom 10. je u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika. Sukladno činjenici da zaključci Narodne skupštine predstavljaju izravno rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma pozivamo visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima iz Aneksa 10. poništi odluku o raspisivanju referenduma u RS-u i zaključke entitetskog parlamenta te sankcionira one koji su ovakvim djelovanjem doveli u pitanje Daytonski mirovni sporazum", pojasnio je Hadžiomerović u izjavi novinarima nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Naglasio je da Narodna skupština RS-a nije imala nikakvo pravo odlučivati o ovim pitanjima te da stoga oni se neće ni izjašnjavati o odluci ugrožava li vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS-a je 13.travnja glasovima vladajuće većine usvojila odluku o raspisivanju referenduma u ovom bh. entitetu u vezi s državnim sudom i tužiteljstvom.

Odluka je dostavljena zastupnicima, nakon rasprave koju je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik „o posljedicama antidaytonskog i neustavnog instaliranja pravosuđa na razini Bosne i Hercegovine i (ne)djelovanja Tužiteljstva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina".

U prijedlogu odluke se ističe da bi se na referendumu građani RS-a izjasnili o tome „podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prvi tjedan po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a. Za osiguranje financijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a". Treba napomenuti da, budući da nijedan klub u Vijeću naroda RS-a nije stavio veto ova odluka time može službeno stupiti na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

11°

  • 13:00

    11°C
  • 16:00

    10°C
  • 19:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI