Služena "Večernja" sa iznošenjem plaštenice

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je danas, na Veliki petak, Večernju sa iznošenjem plaštanice u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Bijeljini.

Služena "Večernja" sa iznošenjem plaštenice

Vladika Vasilije je rekao da je pouka ovog praznika da se hrišćani otrijezne iz duhovnog mrtvila i iz duhovnoga sna, te da prihvate riječ Božiju svetog Jevanđelja koje daje sveukupno uputstvo kako treba u životu da se ponašamo - da nikada ne budemo neljudi i da budemo snažni u vjeri.

"Smisao Vaskrsenja Hristovog, koje je praznik nad praznicima, nije u šarenim jajima i bogatoj trpezi, nego u svetoj molitvi i blagodarnosti Bogu što nam daje i ovo što imamo, a nismo zaslužili. Bog ne sudi po djelima našim nego kao dobri otac u izobilju milosti svoje", rekao je vladika Vasilije.Episkop zvorničko-tuzlanski pozvao je građane da, pristupajući grobu Hristovom, pristupe kao najmilijem i najrođenijem svom.

"Majka koja je izgubila sina jedinca, roditelji koji su izgubili najmilije srodnike svoje, prilazeći svetoj plaštanici ne oskrnavite je nego pripremite maramice i plačimo svi zbog grijeha svojih. Grijeh je u našem narodu prevelik i ako se ne popravimo i ne budemo bolji i plemenitiji i Bogu pristupačniji, još ćemo doživjeti strahotu i grozotu", rekao je vladika Vasilije.

Episkop zvorničko-tuzlanski ponovio je riječi Hristove: "Svi vi koji ste opterećeni dođite k meni, uzmite jaram moj koji je lak i ja ću vas rasteretiti", i dodao da moramo čuvati otadžbinu svoju, državu svoju Republiku Srpsku - koja je stvorena na krvi najboljih kćeri i sinova našega naroda.

Vladika Vasilije će sutra, na Veliku subotu, u 9.30 časova, služiti liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

103 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI