100 dana Petrovića i Bajdena

Navršilo se 100 dana na vlasti Ljubiše Petrovića i Džo Bajdena, Ovog prvog muči nedostatak iskustva za poziciju gradonačelnika, a višak energije, potonjeg opet muči potpuno suprotno, dosta iskustva ali manjak snage i svježine. Ali bukvalno.

100 dana Petrovića i Bajdena

 

Džo Bajden, najstariji predsjednik u istoriji Sjedinjenih Država, vraća američku politiku u kolosijek na koji smo navikli. Rusija vodi malignu politiku, Putin je diktator. Njemačka treba da kupuje skuplji, demokratski, američki gas, a ne ruski, diktatorski, jer pare nisu sve u životu. Kina... Ko je dozvolio Kini da bude jaka? Si Đinping? - i on je diktator, i to komunistički! Ha, ja! Niko ne smije da ugrozi američku izuzetnost i vođstvo, što ćemo po ko zna koji put reći, "jer to je jedini pravi put". Kinesko-američki sukob uveliko podsjeća na, a možda to upravo i jeste, novi Hladni rat. Turski zločin nad Jermenima po američkim aršinima predstavlja genocid. Bošnjačko društvo podijeljeno.., Ko zavadi braću? Aktuelni non-paper u vezi Zapadnog Balkana i američka indifirentnost pokazuje da nismo u užoj sferi interesa SAD.

Ljubiša Petrović. mljekar, ljekar, gradonačelnik, mogao sam biti ja... bilo šta! Politika konfrontizma je ono čime se vodi gradonačelnik Bijeljine. Posleratna lokalna politika je značila da skupštinska većina u lokalnom parlamentu odlučuje o svemu, a sa njom i gradonačelnik, i tu niko nije pravio problem sve dok se nije desio presedan u Bijeljini, gdje gradonačelnik i skupštinska većina nisu na istoj strani, a što se do tad (uglavnom) uvijek preklapalo. Zakon ne prepoznaje situaciju u kojoj gradonačelnik i skupštinska većina ne dolaze iz istog političkog bloka, jer se podrazumijeva da gradonačelnik (iz koje god on partije dolazio) predlaže najbolje kandidate za načelnike odjeljenja lokalnom parlamentu na aminovanje (ko god imao većinu). Dakle, nema mjesta "političkom" već "opštem", što opet naša politika ne prepoznaje, odnosno po tom pitanju je izričito isključiva. Tu nastaje cjelovremeni sukob saopštenjima i izjavama narodnog gradonačelnika, koji ima podršku naroda iz SDS i PDP, kao kandidat tog političkog bloka, i koalicije koja sa SNSD-om na čelu ima većinu u lokalnom parlamentu.

Na osnovu uvoda u mandat našeg nam gradonačelnika nije teško predvidjeti da će vrlo teško doći do nekog kompromisa sa skupštinskom većinom. Čeka nas još optužbi, tužbi, tužakanja i dosadnih saopštenja sa obje strane, koje niko ne čita. Sa druge strane, onaj ko misli da to što je Amerika daleko, preko Atlantika, nema veze sa nama, i da ne treba da nas zanima njihova politika - taj griješi. Njihova uloga u međunarodnom poretku utiče na cijenu svega, dakle i na naš džep, zato je bitno i šta to i kako oni rade, i kakve poteze povlače.

Uopšteno kad se govori o politici, nije loše podsjetiti se riječi Bertolta Brehta: "Najgora od svih vrsta nepismenosti jeste politička nepismenost. Politički nepismena osoba ne čuje, ne govori, ne učestvuje u političkim dešavanjima. Ona ne zna da troškovi života, cijena pasulja, ribe, brašna, stanarine,cipela, lijekova, zavise od političkih odluka. Politički nepismena osoba je toliko glupa da je ponosna i busa se u grudi govoreći kako mrzi politiku. Taj imbecil ne zna da se iz njegovog političkog neznanja rađa prostitucija, napuštena djeca, i najgori od svih lopova: loši političari, korumpirani i potkupljeni od strane lokalnih i multinacionalnih kompanija."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI