TVOJA REKLAMA

Balonima na Severnu Koreju

Severna Koreja pozvala je građane da ne čitaju propagandne letke koje im baca južni sused, upozoravajući da bi mogli nositi koronavirus.

Balonima na Severnu Koreju
FOTO: EPA-EFE/ KCNA

Aktivisti iz Južne Koreje letke šalju preko granice balonom, što Severna Koreja naziva provokacijom i preti odmazdom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Južna Koreja usvojila je u martu zakon kojim aktivistima zabranjuje da koriste propagandne balone i u letu iznad Severne Koreje izbacuju letke. Za to je predivđena kazna do tri godine zatvora. Aktivista Park Sang-hak objavio je da je on, uprkos spornom zakonu, poslao stotine hiljada letaka prema Severnoj Koreji. Policija je nakon toga pretražila njegovu kancelariju u Seulu. Park Sang-hak tvrdi da je prošle nedelje sa saradnicima preko granice poslao balone sa 500.000 letaka, 5000 američkih dolara i 500 brošura o ekonomskom razvoju Južne Koreje, piše Gardijan.

"Čak i ako dobijemo tri ili čak 30 godina zatvora, i dalje ćemo slati letke kako bi naši izgladneli sunarodnici u Severnoj Koreji znali istinu o svojoj vlasti", poručio je aktivista Park, koji se proslavio slanjem letaka.

Stanovništvo Severne Koreje, naime, živi u medijskoj blokadi.

U nedelju je Kim Jo-džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una, ocenila kao nepodnošljivu provokaciju to što su nedavno razbacivali letke. Najavila je da će Pjongjang razmotriti odgovarajuće protivmere. Ranije su, takođe zbog letaka, digli u vazduh praznu međukorejsku kancelariju za vezu na svojoj teritoriji. Južna Koreja je donela zakon protiv slanja letaka na sever kako bi se izbeglo provociranje Severne Koreje i ojačala sigurnost stanovnika Južne Koreje u pograničnim područjima, piše Gardijan.