Višković sa Savezom sindikata: Izmjenama zakona do veće plate u realnom sektoru

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković informisao je delegaciju Saveza sindikata Republike Srpske, koju je predvodila predsjednik Ranka Mišić, da Vlada radi na izmjeni zakonske regulative, s ciljem da se omogući povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru.

Višković sa Savezom sindikata: Izmjenama zakona do veće plate u realnom sektoru
FOTO: Vlada RS

Višković je na sastanku u Banjaluci naveo da je izmjenama zakonskih propisa, između ostalog, planirano povećanje neoporezivog dijela plate, te efikasnije suzbijanje sive ekonomije.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju najniže plate u Republici Srpskoj, te Zakonu o radu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Sastanku je prisustvovao i ministar pravde Anton Kasipović.

Udruženje poslodavaca: Izmjenom propisa do povećanja neoporezivog dijela dohotka

Iz Unije udruženja poslodavaca RS saopšteno je da će Vlada Republike Srpskepovećati neoporezivi dio dohotka izmjenom poreskih propisa u narednom mjesecu, što za cilj ima rast neto plata zaposlenih i smanjenje pritisaka u vezi sa rastom plata koji proističu iz smanjene ponude radne snage u Srpskoj.

Iz Unije navode da je na njihovu inicijativu u petak, 7. maja, održan sastanak sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem o temi smanjenja oporezivanja rada, suzbijanja neformalne ekonomije i pokretanja procesa vakcinacije radnika.

Kako se naglašava, u toku su pregovori i analiza mogućnosti u vezi sa nivoom povećanja neoporezivog dijela dohotka.

"Imajući u vidu prisustvo zloupotrebe instituta nepunog radnog vremena, odnosno prijavljivanja radnika na radno vrijeme kraće od osmočasovnog, Vlada Srpske će izmjenom propisa utvrditi minimalnu osnovicu za oporezivanje rada u visini najniže plate u Srpskoj, bez obzira na dužinu trajanja radnog vremena", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Unije poslodavaca su istakli problem odsustva sa rada zbog virusa korona i izolacije radnika i iznijeli prijedloge za stimulisanje vakcinacije radnika.

"Imajući u vidu izvjesnu raspoloživost značajnijih količina vakcina u skorijem periodu, Unija je preuzela obavezu ispitivanja potreba poslodavaca i učešća u pokretanju i realizaciji procesa vakcinacije radnika", navode u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA