EU tužila "Astrazeneku"

Pedeset miliona vakcina kompanije “AstraZeneka” isporučeno je do sada zemljama članicama EU, što je količina koja je prvobitno bila planirana za isporuku do kraja januara ove godine.

EU tužila "Astrazeneku"
FOTO: BIENVENIDO VELASCO/EPA

Ovo pokazuju najnoviji podaci EU o isporukama vakcina.

Česti prekidi u snabdijevanju vakcinama "AstraZeneke" uticali su na dinamiku vakcinacije u EU i primorali organe EU da krajem aprila podignu tužbu i pokrenu sudski proces protiv britansko-švedske kompanije kako bi do sredine ove godine bile isporučene ugovorene količine, navodi se u izvještaju Rojtersa.

Sredinom marta ova farmaceutska kompanija se obavezala da će do kraja aprila 2021. godine isporučiti EU 50,2 miliona doza, ali je isporučeno 47,6 miliona zaključno sa 30. aprilom, potvrdio je predstavnik "AstraZeneke".

Prema inicijalnom ugovoru potpisanom između EU i "AstraZeneke", kompanija se obavezala da u "razumnim okolnostima" isporuči 300 miliona doza do kraja juna, od kojih je oko 70 miliona doza trebalo da bude isporučeno do kraja januara.

U martu je iz ove farmaceutske kompanije saopšteno da postoje proizvodni problemi i izvozna ograničenja i da će zbog toga EU biti isporučeno svega 100 miliona doza do kraja juna ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI