Na području Grada Bijeljina registrovano oko 10.000 dijabetičara

Na području Grada Bijeljina registrovano je oko 10.000 dijabetičara, od čega je 2.500 na insulinskoj terapiji.

Na području Grada Bijeljina registrovano oko 10.000 dijabetičara
FOTO: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

U Udruženju dijabetičara „Dijabeta" kažu da je za njih veoma važna pravilna i zdrava ishrana, pa nedavno pokrenut program za dijabetičare Prehrambene industrije "Sava" ocjenjuju veoma korisnim.

- Dijabetičarima mnogo znači kad mogu da konzumiraju neki proizvod i ne brinu o tome koliko sadrži šećera i jedinica ugljenih hidrata. Nadamo se da će se na bijeljinsku „Savu" ugledati i drugi proizvođači hrane, kako bi populaciji oboljeloj od ove bolesti olakšali život - kaže predsjednica ovog Udruženja Sandra Milošević.

Prošle godine organizovali su 4.500 preventivnih pregleda i održali 26 grupnih edukacija za oko 1.000 pacijenata na kojima su, između ostalog, govorili upravo o režimu ishrane kojim se ova bolest drži pod kontrolom i sprečavaju komplikacije.

Pravilan život

Miloševićeva kaže da dijabetes zahteva doživotnu medicinsku brigu i veliku samokontrolu.

- Sa nastankom dijabetesa usko su povezani fizička neaktivnost, pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, genetska predispozicija i godine starosti. Pravilna ishrana, svakodnevna tridesetominutna šetnja, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, mogu smanjiti rizik na 35 odsto.

Sa dijabetesom se može dobro i dugo živjeti, ako se živi pravilno.

- Epidemija gojaznosti prati epidemiju dijabetesa i glavni je faktor rizika, a neadekvatno ili dugo neliječen dijabetes dovodi do komplikacija. Ova bolest je vodeći uzročnik moždanog, srčanog udara, slepila, zatajenja bubrega, pa i amputacije ekstremiteta - naglašava Miloševićeva.

"Sava" je počela da proizvodi liniju slatkog i slanog programa za dijabetičare. Paleta proizvoda sa deklaracijom zdrave hrane već je našla svoje mjesto na domaćem, ali i stranom tržištu, što je prepoznala i nagradila i Privredna komora RS.

Otkup voća i povrća

Potpisali su ugovore sa 600 semberskih poljoprivrednika o otkupu ovogodišnje proizvodnje voća i povrća. Planiraju da prerade oko 12.000 tona sirovine, što je za oko 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Novim programom za dijabetičare, koji ova bijeljinska fabrika za preradu voća i povrća bazira na domaćoj sirovini, obogatili su svoj asortiman, kaže direktor farbike Stevan Filipović.

- Naši proizvodi su bez aditiva, vještačkih zaslađivača, aroma boja ili bilo kojih drugih dodataka. Sama činjenica da 80 odsto svog asortimana izvozimo na evropsko i svjetsko tržište potvrđuje da naši proizvodi zadovoljavaju zahtjevne standarde i prolaze sve analize i kontrole - kaže Filipović.

On napominje da će ove godine fokus u proizvodnji biti upravo na ovim proizvodima, jer već vlada veliko interesovanje za njih na tržištu.

U "Savi" kažu da ih raduje nagrada Privredne komore RS, koja je, kako tvrde, posljedica predanog rada na poboljšanju kvaliteta proizvoda i borbe za tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

196 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI