Lazarević: Politički sporazum o razvoju Semberije treba pretočiti u institucionalni

Odbornik SNSD u Skupštini grada Bijeljina Zlatan Lazarević izjavio je da sporazum o projektima za razvoj Semberije, koji su postigli tadašnji lider SDS Semberija Mićo Mićić i predsjednik SNSD-a Milorada Dodika, treba iz političkog pretočiti u institucionalni.

Lazarević: Politički sporazum o razvoju Semberije treba pretočiti u institucionalni

Puno polemišemo, a stvar je vrlo prosta, politički sporazum treba pretočiti u institucionalni i obratiti se institucijama za pomoć u realizaciji projekata važnih za Bijeljinu - rekao je Lazarević novinarima u pauzi nastavka tematske skupštinske sjednice o realizaciji infrastrukturnih projekata.

On je preporučio gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću da uputi dopis srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Željki Cvijanović, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i klubovima odbornika SDSS-a i SNSD-a u Bijeljini da se o temi projekata iz sporazuma zakaže sastanak i razgovara.

- Tek smo počeli travu da kosimo u ovom gradu, nedostaju sinergija i agilnost - ocijenio je Lazarević u skupštinskoj raspravi i pozvao gradonačelnika da sve učini da oživi te razgovore, umjesto što radi obratno.

Prema njegovim riječima, bez obzira na političke razlike, jedini način za realizaciju projekata važnih za Bijeljinu je pravljenje dogovora sa Vladom Republike Srpske, za koju je rekao da je bila i ostala vrlo voljna za ulaganje u Bijeljinu i naveo samo primjer investiranja 300 miliona maraka za izgradnju dionice auto-puta Rača - Bijeljina od eksproprijacije do njegove izgradnje.

Gradonačelnik Petrović je u obraćanju rekao da je loše što je sporazum potpisan između dvije političke stranke i naveo da bi to trebali uraditi grad i Vlada Srpske, te odgovorio novinarima da je za neke od projekata već bilo kontakata grada i republičkih institucija, kao što je nastavak navodnjavanja u Semberiji.

Nasuprot tome, odbornik PDP-a Slaviša Marković iz skupštinske opozicije koja podržava gradonačelnika, rekao je novinarima da je sporazum mrtav i pozvao SDS Semberije, koji je nazvao pravnim nasljednikom, da nastavi da radi na njegovoj realizaciji.

- Radi li nešto Petrović da se Semberija zaštiti od poplava ili čeka da Mićić ustane iz groba i da nastavi izgradnju Bijeljine - pitao je sa govornice odbornik SDS Semberije Drago Stajić, kritikujući nerad Gradske uprave na izgradnji Drinskog nasipa, na šta je Petrović odgovorio da "priča sa narodom" o cijeni zemljišta za eksproprijaciju.

Stajić je naveo da se Mićić borio da se u Bijeljini ostvari 27 projekata i da je u saradnji sa Vladom Republike Srpske već uspješno realizovano da trasa budućeg auto-puta bude blizu grada i sa dva isključenja, što je investicija od 300 miliona maraka koja će ojačati privredni ambijent u gradu.

Prema njegovim riječima, završava se izmještanje autobuske stanice i izgradnja nove, izgrađeno je 50 stanova za socijalno ugroženo stanovništvo i raspuštanje kolektivnih centara, te završeno uređenje kanala Dašnice u urbanom dijelu Bijeljine.

- SDS Semberija je potpisao sporazum sa SNSD-om, krenulo se sa 12 projekata i proširen je na 27, ali mora Gradska urava uraditi projekte da bi tražili novac od Vlade, mora da se pokrene i uradi što je do grada da se ovi projekti realizuju - zaključio je Stajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA