Preko 180 učesnika na Slobomir međunarodnom muzičkom takmičenju

Ideja o utemeljenju i organizovanju Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja koje se odvija svake druge godine u disciplinama klavir solo, klavirski duo i uporedni klavir, sa sjedištem u Slobomiru, potekla je od profesora i studenata Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta prije 11 godina, sa željom da grad Bijeljina bude centar kulturnih dešavanja u regionu, koje će okupiti mlade pijaniste iz cijeloga svijeta.

Preko 180 učesnika na Slobomir međunarodnom muzičkom takmičenju

- Ove godine smo u skladu sa epidemiološkim preporukama, po prvi put organizovali online takmičenje od 7. do 9. maja koje je omogućilo da se prijavi veliki broj zemalja, iz 78 muzičkih škola i akademija: Abu Dabi, Tajland, Španija, Francuska, Tajvan, Ondonezija, NJemačka, Portugal, Italija, Poljska, USA, Ujediljeno kraljevstvo, Izrael, Austrija, Sjeverna Makedonija. Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina/Republika Srpska. Žiri sastavljen od renomiranih muzičkih pedagoga i pijanista imao je veoma odgovoran i težak zadatak da rangira preko 180 kandidata na osnovu video snimaka, koji su snimani pod različitim uslovima, rekla je za Bijeljina danas umjetnički direktor takmičenja prof. mr Aleksandra Radosavljević.

Žiri je radio u sledećem sastavu: Aida Gavrilova (Španija), Olga Borzenko (Srbija), Marija Maksimova (Sjeverna Makedonija), Jokut Mihajlović (Srbija), Aleksandra Radosavljević ((Bosna i Hercegovina, RS), Dubravka Jovičić (Srbija), Arsen Čarkič ( Bosna i Hercegovina, RS), Neven Šobajić (Srbija), Tea Dimitrijević (Srbija), Amsal Ganović (Bosna i Hercegovina), Dario Zombra (Bosna i Hercegovina, RS).

Nakon preslušanih kandidata žiri je mišljenja da je ovo veliki uspjeh svih učesnika i njihovih mentora što su u otežanim uslovima za rad (zatvaranje škola, nedostupnost sale za snimanje...) sa velikom voljom i entuzijazmom prihvatili moderni način vrednovanja umjetničkog stvaralaštva.

U okviru takmičenja profesori Jokut Mihajlović, Arsen Čarkić, Aleksandra Radosavljević i Aida Gavrilova održali su stručna predavanja na Slobomir P Univerzitetu.

Konačna rang lista kandidata biće objavljena u srijedu, 12. maja.

- Čestitamo i zahvaljujemo se svim prijavljenim učesnicima, njihovim roditeljima i mentorima na učešću sedmog Slobomir internacionalnog muzičkog takmičenja, dodala je Aleksandra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA