Sahrana žrtava napada u školi u ruskom Tatarstanu

Tijela devet žrtava napada na školu u glavnom gradu ruske republike Tatarstan pripremaju se za ukop dok istražitelji pokušavaju odgovoriti zašto je tinejdžer započeo pucnjavu 11. maja.

Sahrana žrtava napada u školi u ruskom Tatarstanu

Pogrebni kombiji i kola hitne pomoći postrojavaju se kod glavne mrtvačnice u Kazanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Tatarstanu je 12. maja dan žalosti nakon tragedije u kojoj je i povrijeđeno više od 20 ljudi, od kojih su većina bili učenici 175. gimnazije.

Mnoge žrtve dolaze iz muslimanskih porodica i biće sahranjene 12. maja.

Imam džamije Gaila iz Kazanja, Rustam Hairulin, došao je u mrtvačnicu kako bi pomogao u organizaciji sahrane.

Neki od članova porodice nastradalih rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će njihovi najmiliji biti sahranjeni na grobljima u okrugu Kurzan, Samosirovo i Ribno-Slobodski u Kazanju.

U napadu su poginula četiri dječaka i tri djevojčice, svi učenici osmog razreda, učiteljica te još jedan zaposlenik škole.

Devetnaestogodišnjak, kojeg su lokalni mediji identifikovali kao Ilnaz Galiavijev, uhapšen je pod sumnjom da je podmetnuo eksploziju u školi prije nego što je otvorio vatru na učenike koji su bježali iz zgrade škole, a neki su i skakali s prozora trećeg sprata.

Prema pisanju Interfaxa, Galiavijev je upisan u obližnju poslovnu školu, Univerzitet za menadžment Tatarstan, ali je izbačen prije mjesec dana zbog loših ocjena.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je 12. maja regijsku povjerenicu za dječija prava Irinu Volinec koja je kazala da je motiv napada i dalje nepoznat.

"Napadač nije došao u žižu nijedne agencije za provođenje zakona: njegova porodica nije posmatrana kao nefunkcionalna, sam napadač nije imao policijsku evidenciju i nije bio prijavljen Komisiji za rad s maloljetnicima", istakla je rekao je Volinec.

"Jedno je jasno - porodica ni kod koga nije pronašla sumnje. Njegova škola ga je opisala kao smirenog, pristojnog i uredno odjevenog mladića, uobičajenog studenta ... Glasine da je to počinio - zločin iz osvete - čine se neutemeljene jer je u ovu školu došao četiri godine nakon diplomiranja", dodala je.

Nekoliko sati nakon napada portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi, oko 700 kilometara zapadno od Kazanja, da je predsjednik Vladimir Putin naredio šefu Ruske nacionalne garde Viktoru Zolotovu "da sastavi nove propise o vrsti oružja koja je predviđena za civilnu upotrebu te koje oružje može biti u posjedu građana, uključujući i vrste malokalibarskog oružja koje je naoružani napadač koristio u pucnjavi".

Školu pohađa više od 1.000 učenika.

Navodnom napadaču je 28. aprila izdata dozvola za pušku Hatsan Escort PS, napisao je na društvenim mrežama Aleksandar Hinštein, poslanik u Donjem domu ruskog parlamenta. Hinštein je rekao i da škola nema nikakvo osiguranje osim dugmeta za alarm.

Iako su u porastu, napadi na škole u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama i dalje su neuobičajeni.

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
  • 23:00

    14°C
Umjereno oblačno

189 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI