U Bijeljini odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu FOTO

Pod ratnim zastavama herojske i slobodarske Vojske Republike Srpske /VRS/ u Bijeljini je danas odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i položeni vijenci ispred spomenika koji je simbol žrtve srpskog naroda za stvaranje i očuvanje Republike Srpske.

U Bijeljini odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu FOTO

Na obilježavanju Dana VRS, 18 semberskih ratnih jedinica i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka koji baštini tradiciju srpske vojske, sekretar Gradske boračke organizacije Radan Ostojić rekao je da je to najznačajniji dan novije srpske istorije i podsjetio na slavni ratni put i herojstvo VRS u zaštiti srpskog naroda i Republike Srpske kao garanta njegovog opstanka u BiH.

On je istakao da je svoje živote za slobodu u kojoj se danas živi u Srpskoj dalo 20.000 boraca VRS.

Pukovnik u penziji Radenko Gengo podsjetio je okupljene na ratne dane VRS i odbranu srpskog naroda i istakao da potomci treba da budu ponosni na slobodarsku tradiciju VRS i svoju Republiku Srpsku, te poželio Srpskoj mir i stabilnost.

Komandant bijeljinske kasarne pukovnik Nebojša Jovanović rekao je novinarima da Treći pješadijski bataljon na čijem je čelu, pored vojnih zadataka, ima i misiju da njeguje tradiciju VRS koja je, kako je rekao, živa cjelina koja nikada nije prestala niti će prestati da živi dok god je u srcima srpskog naroda.

"VRS je osnovana kao logičan odgovor na prijetnju i mržnju koja se nadvila nad srpski narod i zahvaljujući pravovremenom odgovoru srpskog naroda i VRS mi danas živimo u miru i slobodi u Republici Srpskoj", istakao je on.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je u obraćanju naveo da stvaranje VRS prije 29 godina nije bilo stvar izbora, nego jedina mogućnost za opstanak srpskog naroda i odbranu prava na život i slobodu.

"Sloboda je ideal svakog čovjeka i naroda i za nju smo podnijeli ogromne žrtve, zato danas zahtijevamo da budemo ravnopravni sa svim ostalim narodima u okruženju i da svoji na svome gradimo budućnost", rekao je on i naglasio značaj pamćenja žrtava i podrške njihovim porodicama.

Prema riječima Petrovića, Republika Srpska je velika pobjeda srpskog naroda na kraju 20. vijeka i slavna tekovina na koju građani treba da budu ponosni.

"U Republici Srpskoj ima dovoljno mjesta za sve koji žele da žive u njoj u miru i slozi, a svako ko želi da je ukida ili uništava svjesno ili nesvjesno priziva nove nesreće i stradanja", poručio je Petrović.

On je dodao da će Republika Srpska pobijediti u borbama koje vodi i sačuvati obraz i svoje časno ime, radi svojih predaka i potomaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

180 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI