Vakcinacijom do boljeg imuniteta

Vakcine koje djeca redovno prime od rođenja do 18. godine stvaraju bolji imunološki sistem i sprečavaju razna epidemiološka oboljenja, rečeno je danas u bijeljinskom Domu zdravlja povodom Evropske nedjelje imunizacije.

Vakcinacijom do boljeg imuniteta

Pedijatar-kardiolog Doma zdravlja Snježana Perić rekla je da samim rađanjem novorođenče mora da bude vakcinisano, jer dolazi sa slabim imunološkim sistemom, a izloženo je raznim virusima.

"Vakcinacijom ubacujemo oslabljene viruse bakterije i na taj način novororođenče vještački dolazi u kontakt sa raznim agensima, a vakcinacijom aktiviramo imunološki sistem da stvara antitijela", rekla je Perićeva.

Ona kaže da svako dijete na rođenju prima vakcine protiv tuberkuloze, nekoliko časova poslije rođenja vakcinu protiv hepatitisa B, te da se obavezne vakcine moraju primiti sa mjesec, dva, četiri, šest i sedam mjeseci, kao i sa godinu dana, sa godinu i po, šest, 14 i 18 godina.

Epidemiolog Doma zdravlja Bijeljina Zoran Dokić rekao je da je zdravstveni sistem svake zemlje obavezan da pruži bezbjednu , efikasnu i jeftinu imunizaciju, te da svako dijete mora da bude vakcinisano.

"Imunizacija je jedno od osnovnih ljudskih prava, ali isto tako strateška komponenta redukcije siromaštva u svijetu. U toku 2010. godine procjena je da je imunizacijom spašeno oko tri miliona djece, prvenstveno novorođenčadi", rekao je Dokić.

On je rekao da prema podacima iz 2010. godine u svijetu vakcinacijom bude obuhvaćeno oko 20 miliona djece starosti do godinu dana, koja prime vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, a oko milion ih umre od infekcija koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

"Prema podacima iz prošle godine, u Epidemiološkoj službi u Bijeljini vakcinisano je oko 9.500 osoba godišnje, a snadbijevanje vakcinama je redovno i vrši ga Institut za javno zdravstvo Republike Srpske", rekao je Dokić.

On je napomenuo da je u toku ovog mjeseca pristiglo 25 prijava oboljelih od zaušaka, u prošlom mjesecu 56, a u februaru 108 što znači da epidemija jenjava, a da je na području opštine Bijeljina 2009. i 2010. godini registrovano ukupno 400 oboljelih.Svake godine, treća sedmica u mjesecu aprilu obilježava se kao Evropska nedjelja imunizacije.

BiH aktivno učestvuje u obilježavanju Evropske nedjelje imunizacije i tako se pridružuje inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i svih evropskih zemalja u ovoj akciji s ciljem da se podigne svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA