Planiranje zajedničkog života: O čemu sve treba razmišljati

Započinjanje zajedničkog života nije odluka koja se donosi u jednom dahu te joj prethodi preispitivanje činjenica. Iako je veza u svim aspektima odlična, dve osobe ne mogu da znaju kako izgleda zajednički život i kreiranje sopstvenog prostora. Nakon ovog koraka, nema više odlaska u svoj stan i osamostaljivanja kada vam je potreban prostor. Kako bi se sprečile nesuglasice i česte svađe, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari pre useljenja.

Planiranje zajedničkog života: O čemu sve treba razmišljati

Razlog za zajednički život Kako biste bili sigurni da ste na istoj strani, potrebno je da imate ista očekivanja od započinjanja zajedničkog života. Ukoliko je ovo samo privremeno rešenje jer jedno od vas ne zna šta će sa stambenim pitanjem ili vam tako odgovara u trenutnoj situaciji, to nije dobar znak. Potrebno je da oboje vidite ovo kao normalan i naredan korak u vašoj vezi i nešto što će vam pomoći da nastavite da gradite zajedničku budućnost.

Stare navike teško umiru Izlasci do kasno u noć sa drugarima, gledanje fudbalskih utakmica, spremanje sa drugaricama za grad su sve stvari koje neće biti sasvim moguće kad se uselite sa voljenom osobom. Ovo, naravno, ne znači da treba da prekinete svaki aspekat svog društvenog života ali učestalost ovih stvari može da stvori probleme u vezi koji vam nisu potrebni. Razmislite o uspostavljanju nekih dogovora kada su zajednička i pojedinačna druženja u pitanju i uvek se dogovarajte oko ovih stvari kako biste izbegli potencijalne probleme.

Pronađite savršeno mesto

Osamostaljivanje znači i odrastanje i pronalazak mesta koje ćete zvati dom. Veći gradovi nude više mogućnosti te se sve više mladih odlučuje za veće gradove kako bi sebi omogućili više šansi za posao i bolji i aktivniji društveni život. Trenutno stanje na tržištu nekretnina pokazuje da je bolje investirati u nekretninu nego biti podstanar te ovo može da bude prva veća odluka koju ćete zajedno doneti. Trenutno se mogu naći jedinstveni stanovi u Novom Sadu različite kvadrature i na lokacijama koje savršeno odgovaraju onima koji žele aktivan život, ili onima koji bi da uživaju u miru i tišini. Odluka o izboru treba da bude zajednička i da bude skup svih interesa i planova za budućnost.

Moje/tvoje finansije

Bez obzira na to koliko zarađujete, sve finansije su zajedničke i treba da predstavljaju ulaganje u vašu budućnost. Od plaćanja računa, kupovine neophodnih stvari do ušteđevine za budućnost, treba da planirate racionalno trošenje budžeta. Kako biste bili sigurni da ćete uvek imati dovoljno novca na raspoloaganju, napravite plan o mesečnim troškovima gde ćete upisati sve rate za kredite, otplate i sve ono što vam je obavezno da platite. Ovo će vam uvek biti vodilja za finansije i pomoći vam da imate uvid u stanje na računu kako biste mogli da planirate trošenje novca.

Prostor i obaveze

Najteža stvar u zajedničkom životu je prihvatanje da se odričete svog prostora i navika koje ste stvorili i negovali godinama. Ukoliko volite da se ponekad izolujete i cenite svoj prostor, morate da razgovarate sa svojim partnerom i pronađete neki kutak u kom ćete moći da se osamostalite i predahnete. Takođe, samostalni život je značio da ste sami sve spremali i vodili računa o higijeni i izgledu stana, dok ćete se sad morati prilagoditi navikama partnera i raditi ove stvari zajedno. Od iznošenja smeća do spremanja stana, sve je stvar dogovora te je bolje da ove stvari utvrdite na početku kako biste znali ko je za šta zadužen.

Iako se ponekad čini kao da zahteva previše kompromisa i promena u načinu funkcionisanja, početak zajedničkog života je jedan od najlepših perioda u životu. Ovaj početak je prepun neizvesnosti i nosi određenu dozu nepoznanosti što ga i čini zanimljivim i uzbudljivim. Ukoliko ste spremni na razgovor i da saslušate svog partnera, vrlo brzo će se planiranje pretvoriti u dogovaranje i uživanje u zajedničkom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI