Odbijen prigovor odbrane da Karadžić služi kaznu u Britaniji

Mehanizam u Hagu odbio je prigovor odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora, objavio je na svom Twitter nalogu Karadžićev advokat Piter Robinson.

Odbijen prigovor odbrane da Karadžić služi kaznu u Britaniji
FOTO: Nezavisne

"Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Karmel Ađijus", naveo je Robinson.

On je ocijenio da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na "samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima".

Sud u Hagu nije objavio odluku predsjednika Ađijusa, prenosi Tanjug.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Na tu odluku, advokat Robinson uložio je prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru "biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista".

Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. godine u britanskom zatvoru Vejkfild noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića.

Karadžić (75) je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA