Fond zdravstvenog osiguranja RS: Izmirena sva dugovanja za bolovanja prema privredi

Fond zdravstvenog osiguranja RS izmirio je sva dugovanja za bolovanja prema privredi i to prema onim poreskim obveznicima koji redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS: Izmirena sva dugovanja za bolovanja prema privredi
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

z ovog fonda saopštili su da su, pored redovnih izmirenja tekućih obaveza, izmirili i sav akumulirani dug iz prethodnih godina po osnovu refundacije neto plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

- Za razliku od prije pet godina, kada je Fond za naknade neto plata za bolovanja radnika u privredi dugovao oko 16 miliona KM, sada su, racionalnom politikom poslovanja, izmirena sva ranija dugovanja. Naglašavamo da se ovdje radi o akumuliranim obavezama Fonda za bolovanja koja su nastala u prethodnom periodu, dok već unazad nekoliko godina nastojimo da u kontinuitetu redovno izmirujemo tekuće obaveze - naglašavaju u FZO i dodaju da je na ovaj način Fond ispoštovao i Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslodavaca RS, koji je potpisan 2018. godine i koji definiše ne samo obaveze FZO, nego i poslodavaca da redovno izmiruju svoje obaveze za zdravstveno osiguranje.

- Iako se za doprinose duguje oko 270 miliona KM, Fond je potpunim izmirenjem ranijeg duga po osnovu refundacije neto plata za bolovanja onim poreskim obveznicima koji su redovni uplatioci doprinosa, nastojao da maksimalno podrži one poslodavce koji poštuju zakonske obaveze, uključujući i uplatu doprinosa. Za zdravstveni sistem je od neizmjernog značaja redovna uplata doprinosa, jer od toga zavisi kako finansijska održivost sistema, tako i poboljšalje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite - navodi se u saopštenju.

U FZO dodaju da, izmirenjem ovog duga za bolovanja prema privredi, nastavljaju u pravcu smanjenja ukupnih obaveza koje su u proteklih pet godina smanjenje za više od 200 miliona KM.

- Fond je, zahvaljujući tome, znatno proširio prava iz zdravstvenog osiguranja, počeo da finansira brojne nove zdravstvene usluge, inovativne terapije, nova prava iz produžene medicinske rehabilitacije i drugo - naglašavaju u FZO RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    11°C
  • 23:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

110 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI