Kasni berba jagoda u Semberiji, prinosi manji

Neočekivano hladno proljeće usporilo je razvoj ranog voća, pa u Semberiji kasni berba jagoda. Proizvođači smatraju da će i prinosi biti nešto manji nego prethodnih godina, ali se nadaju da će uz nešto višu cijenu uspjeti da ostvare zaradu.

Kasni berba jagoda u Semberiji, prinosi manji

Prve ovogodišnje domaće jagode na pijaci koštaju osam maraka za kilogram, što je iznad uobičajene cijene sredinom maja. Berba kasni zbog hladnih dana, kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Čedomir Radovanović,iz Velike Obarske, kaže da jehladnoćausporila vegetaciju, zbog čega su imalidosta problema da oporave biljke ivrate ih u život.

- Evo, sad vidimo posljedice te zime. Na ovim prvim plodovima pojavljuju se deformiteti - pojašnjava Čedomir.

Porodica Radovanović jagode uzgaja na površini od osamdunuma. Zbog niskih temperatura morali su više novca da ulože u đubriva i zaštitna sredstva. Očekuju da će prinos biti manji za 20 odsto.

- Vidjećemo koja je šteta i koliko će biti smanjen prinos, adefinitivno hoće. Naša očekivanja su da bude 12 do 13 tona jagode, računajući tu i štetu. Podizanje ovog zasada nas je od prošle godine koštalo oko 15.000 maraka - rekao je Čedomir.

Preduzeće Agroplan i ove godine ima u prodaji organski uzgojene jagode iz plastenika. Očekivali su da će prve plodove ubrati nešto ranije, ali je i ovdje sazrijevanje kasnilo zbog hladnoće.

Ljiljana Јanković,direktorka Agroplana Bijeljina, kaže da su krenuli s prvim jagodama na tržište, ali da nisu zadovoljniprinosom,jer jeprošla godinabila mnogo bolja.

- Sve jeuzrokovano hladnim vremenom koje je usporilorast, kao i samo oprašivanje, jer su pčele zbog hladnoće bilemanje aktivne - navodi ona.

Na tržištu su se i rane jagode iz uvoza pojavile u skromnijim količinama. Zbog njihove visoke cijene većina građana sačekala je nešto jefitiniji prvi domaći rod. I prehrambena industrija će zbog manjih prinosa domaćih jagoda i njihove visoke cijene smanjiti količine za preradu.

 

21°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
  • 23:00

    12°C
Umjereno oblačno

190 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI