Godišnjica poplava u Semberiji: Oporavak trajao mjesecima, sela pored Save sada zaštićena

Majske poplave 2014. godine, u Semberiji su potpuno su uništile stotine kuća i privrednih subjekata.

Godišnjica poplava u Semberiji: Oporavak trajao mjesecima, sela pored Save sada zaštićena

Šteta je procijenjena na 123 miliona maraka. Oporavak je trajao mjesecima, a najznačajnija pomoć obezbijeđena je putem vaučera Vlade Republike Srpske, mnogobrojnih donatora iz Evropske unije, UNDP i nevladinih organizacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tokom nezapamćenih majskih poplava 2014. godine, pod vodom je bilo 40 odsto teritorije grada, 20 semberskih sela dok je deset hiljada stanovnika moralo da napusti svoje kuće.

U slučaju obilnih padavina poput onih iz 2014. Semberija bi danas prošla mnogo bolje, jer je Vlada Republike Srpske nakon poplava, obezbijedila 55 miliona evra za hitnu pomoć u svrhu oporavka poplavljenih područja i izgradnju vodoprivrednih objekata. Od toga je Semberija dobila 19 miliona i 600 hiljada maraka. Iz Fonda solidarnosti izdvojeno je sedam milona i 600 hiljada maraka i iz kredita Svjetske banke 17 miliona.

- Sela pored rijeke Save su zaštićena, a opasnost više ne predstavljaju ni brdske vode. Јoš nije riješen problem izgradnje nasipa na Drini za koji je urađena projektno - tehnička dokumentacija, ali su sredstva koja su bila obezbijeđena kod Svjetske banke preusmjerena u druge vodoprivredne objekte. Međutim, odustajanja od izgradnje drinskog nasipa nema, poručuju iz "Voda Srpske", piše RTRS.

 

 

20°

  • 14:00

    20°C
  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
Umjereno oblačno

189 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI