Bijeljina u problemu: Nedostaju parking mjesta

Grad Bijeljina raspolaže sa 850 obilježenih parking mjesta. Broj putničkih i motornih vozila iz godine u godinu se povećava, a saobraćajna infrastruktura ostaje ista.

Bijeljina u problemu: Nedostaju parking mjesta

Problem, sa kojim se stanovnici suočavaju godinama, bio je i tema tematske sjednice Skupštine Grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prijedlog Odluke o upravljanju javnim parkiralištima zbog brojnih primjedbi odbornika nije usvojen i vraćen je nadležnom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

Ustavni sud RS ocijenio je da prethodna Odluka o parkiranju i Pravilnik o javnim parkiralištima Grada Bijeljina nisu u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Nova odluka, upozoravaju iz Kluba odbornika SNSD-a u lokalnom parlamentu, mora biti i ustavna i zakonita. Prema njima, pojedine odredbe su nejasne.

Nejasnoće

Odbornik SNSD Milenko Gajić pojašnjava da je navedeno da će nadzor nad ovom odlukom, osim nadležnih organa Gradske uprave, obavljati pripadnici Policijske uprave Bijeljina.

- Smatramo da se ne može proširivati djelokrug rada policije, jer su njihovi poslovi i obaveze tačno definisane zakonom. Tražili smo od priređivača ove Odluke da pojasni na koji način je zamišljena ta vrsta nadzora, da li je sa predstavnicima pripadnika policijske uprave Bijeljina održan bilo kakav sastanak na tu temu i da li je pribavljeno stručno mišljenje - kaže Gajić.

On upozorava da se pojedinim odredbama Pravilnika propisuju nove zabrane što nije nadležnost Gradske uprave.

- Mi ne možemo propisivati prekršaje, niti oni mogu u praksi biti primjenljivi. To se odnosi na vozila koja su uredno parkirana, a istekla im je registracija. Budući da im je ostavljen rok od 30 dana da izvrše ovu obavezu oni praktično ne krše zakon - pojašnjava Gajić.

Nadležni tvrde da rade na otklanjanju manjkavosti spornih odluka.

Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina Mladen Petrović kaže da je Pravilnik napravljen i usklađen sa Zakonom, ali da su sitni, proceduralni problemi doveli do toga da su odbornici tražili pojašnjenja.

Bijeljinci nezadovoljni

Bijeljinci godinama upozoravaju na nedovoljan broj parking mjesta. Smatraju da je i cijena parking karti previsoka.

Petar Nogo kaže da mnogi ljudi koji dođu u grad nemaju mogućnost da za nekoliko sati boravka parking plate tri-četiri marke.

- Neka se izgradi javna garaža i rastereti uži centar grada, ali džaba ako kartu ne budemo mogli plaćati. Opet će biti gužva na trenutnim parkinzima ili, što je još gore, na divljim i nelegalnim - kaže Nogo.

I Bijeljinka Iva Matić naglašava da je za nju kao vozača početnika veoma važno da u gradu bude dovoljno parking mjesta.

- Bijeljina postaje velika džungla što se tiče saobraćaja. Nadležni bi trebalo da vide kako su to uredili gradovi u okruženju i riješe ovaj problem - kaže Iva.

Klub odbornika SNSD podnijeće Skupštini Grada inicijativu za izgradnju javne garaže. Smatraju da bi višeetažni objekat djelimično ublažio problem nedostatka parking mjesta.

URBANISTIČKI PLAN

Urbanističkim planom Grada Bijeljina javna garaža je isprojektovana između ulica Nikole Tesle i 27. marta. Dokumentacija je pripremljena, ali nisu riješena imovinska pitanja. Planirani kapacitet garaže je 250 parking mjesta. Za izgradnju ovog objekta nadležni su najavljivali da će sredstva obezbijediti kreditom ili nekom međunarodnom donacijom. Za sada je projekat mrtvo slovo na papiru.

21°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
  • 23:00

    12°C
Umjereno oblačno

190 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI