TVOJA REKLAMA

Milioneri protestovali ispred Bezosove kuće: Oporezujte nas više!

Grupa milionera izašla je na ulice Njujorka i Vašingtona i protestovala tražeći da bogataši, u koje i sami spadaju, počnu da plaćaju više poreza.

Milioneri protestovali ispred Bezosove kuće: Oporezujte nas više!

Demonstracije su održali ispred kuća najbogatijeg čoveka na svetu i direktora „Amazona" Džefa Bezosa u Njujorku i Vašingtonu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Organizacija „Patriotski milioneri", koja okuplja bogate pojedince, traži da se usvoje progresivne promene u oporezivanju i da imućniji građani plaćaju više poreza.ž

Grupa takođe podržava plan predsednika Džoa Bajdena da podigne poreze za korporacije i Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje. Podizanje poreza treba da u velikoj meri pokrije predsednikov predlog ulaganja 2 biliona dolara u infrastrukturu i 1,8 biliona dolara u plan pomoći porodicama.

„Patriotski milioneri", čiji članovi zarađuju više od milion dolara godišnje i imaju imovinu u vrednosti većoj od 5 miliona dolara, okupili su se ispred kuća najbogatijeg čoveka.

„Sa ovakvim sistemom dolazimo do toga da postoji nekolicina bogatih i veliki broj siromašnih i to ne funkcioniše. To nije održiva situacija za društvo", kaže zaGardijan Moris Perl, predsedavajući „Patriotskih milionera".

Iako je Bezos načelno rekao da podržava podizanje poreza za korporacije, „Amazon" je prošle godine u februaru platio tek 9,4 odsto poreza na prihod, manje od polovine zakonski predviđenih 21 odsto.

Prema planu Bajdenove administracije, korporativna poreska taksa trebalo bi da bude podignuta sa 21 na 28 odsto. Tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa, Kongres je 2017. godine smanjio godišnju poresku stopu na prihod korporacija sa 35 na 21 odsto.