Poništen tender za gradnju autoputa Vukosavlje – Rača

„Autoputevi Republike Srpske“ poništili su međunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde maraka bez PDV-a. Kao razlog za poništenje tendera navedeno je da „nema nijednog sposobnog kandidata“ za taj posao.

Poništen tender za gradnju autoputa Vukosavlje – Rača
FOTO: Capital

Tender je raspisan u avgustu prošle godine, a bio je podjeljen na tri lota, odnosno na dionicu Vukosavlje - Brčko čija je procijenjena vrijednost 600 miliona, na dionicu Brčko - Bijeljina koja bi trebalo da košta 310 miliona, te na dionicu Bijeljina - Rača vrijednosti 440 miliona KM.

Nabavka je poništena za sva tri lota iz"dokazivih razloga" koji su, kako je navedeno, izvan kontrole "Autoputeva RS" i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke.

„Budući da nijedan od dostavljenih zahtjeva za učešće u postupku javne nabavke finansiranja, projektovanja i izgradnje dionice autoputa Vukosavlje - Brčko, Brčko - Bijeljina i Bijeljina - Rača nije potpun i ne ispunjava zahtjeve iz Javnog poziva, te da ugovorni organ („Autoputevi RS") nema nijednog sposobnog kandidata, isti ugovorni organ je donio Odluku o poništenju predmetnog postupka javne nabavke", naveli su u„Autoputevima RS".

Dionica Vukosavlje - Brčko duga je oko 33 kilometra, dionica Brčko - Bijeljina 17 kilometara, a Bijeljina - Rača 20 kilometara.

Postupak za izbor izvođača radova bio je sproveden putem takmičarskog dijaloga, a bilo je predviđeno da broj kandidata kojima će se dostaviti poziv za učešće u dijalogu bude ograničen na četiri.

CAPITAL je pisao da je za gradnju zainteresovanaturska kompanija „Kalyon". Pored te turske kompanije, za autoput su se interesovale i finansijske institucije, a među njima i banke „Sparkasse" i „Ziraatbank" koje su preuzele tendersku dokumentaciju, kao i određene kompanije registrovane u Srbiji.

U igri su bili i Kinezi, a srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i delegacija Vlade Republike Srpske razgovarali su sa predstavnicima kompanije „Shandong Hi-Speed Group" krajem avgusta prošle godine. Tada je saopšteno da su Kinezi zainteresovani za gradnju autoputa Vukosavlje-Rača, bez spominjanja zašto ne poštuju rokove iz ugovora o gradnji dionice Banjaluka-Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA