Za nacionalne manjine do 15.000 KM godišnje

Na području opštine Bijeljina živi od 1.500 do 2.000 Roma koji predstavljaju jednu od tri nacionalne manjine za koje se godišnje iz budžeta opštine izdvaja 12.000 do 15.000 KM, rekao je Srni šef Odsjeka za civilna pitanja, nevladine organizacije, nacionalne manjine i povratnike Dragan Božić.

Za nacionalne manjine do 15.000 KM godišnje

Božić je rekao da na prostoru opštine Bijeljina kao nacionalne manjine žive Romi, Slovaci i u posljednje vrijeme i Crnogorci, koji mogu da kandiduju projekte za ova sredstva radi poboljšanja života svojih zajednica. Među njima je romska zajednica najbrojnija, a šarolikost njihovog materijalnog statusa očigledna je - od veoma bogatih do najsiromašnijih.

"Mi se trudimo da pomognemo uprkos već predviđenim sredstvima. Činimo to udružujući sredstva opštine sa nekim drugim donatorima, najčešće Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH ili organizacijom `Ker internešnel`. Na ovaj način pokušavamo svi zajedno da osnažimo i stvorimo humaniji život za ovu zajednicu (romsku)'', rekao je Božić.

Prema njegovim riječima, Romi su uglavnom locirani na periferiji Bijeljine, sa zadovoljavajućom infrastrukturom. Imaju pristup asfaltiranim putevima, kao i vodi za piće i električnoj energiji. Postoje sporadični slučajevi gdje još sve ovo nije riješeno, ali je to najčešće zbog nemarnosti vlasnika koji ne izmiruju redovno svoje obaveze i ostaju bez vode ili struje.

Božić je napomenuo da je na području opštine Bijeljina primjetan i veliki broj beskućnika Roma koji nemaju zemlju ni kuću, i žive svugdje, najčešće u tuđim kućama. Stoga je, kaže Božić, jedan od gorućih problema stambeno zbrinjavanje Roma.

"Prije dvije godine završen je projekat za 24 stambene jedinice, koji će biti realizovan zajedničkim sredstvima opštine i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. U ovaj projekat nisu ušli Romi beskućnici, ali namjera nam je da se u najskorije vrijeme počnemo graditi objekat ili više njih kako bi im obezbijedili smještaj", rekao je Božić.

Prema njegovim riječima, lokacija je već obezbijeđena, a sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice nastoji se postići dogovor i obezbijediti sredstva za ove namjene.

"Ako bismo uspjeli realizovati zamišljeno, onda bismo izgradili dodatnih 18 do 20 stambenih objekata i riješili pitanje Roma koji nemaju ni zemlju niti kuću. Gradile bi se u okviru Romskog naselja u Bijeljini da bi se ispoštovalo njihovo prirodno okruženje", rekao je Božić.

On je istakao da se opština uključuje i u ostale vidove pomoći Romima, posebno kada je riječ o njihovoj emancipaciji, tako što romsku djecu podstiče školovanju.

"Finansiramo užinu djece u školama. Pokušavamo da obezbijedimo nešto udžbenika, a u saradnji sa Udruženjem za promociju i obrazovanje Roma `Otaharin` pokušavamo da osmislimo sadržaje koji bi upotpunili njihovu svakodnevicu, posebno aktivnosti za djecu Roma koje se odvijaju u njihovom klubu u Ulici Filipa Višnjića, gdje uz računare, literaturu i druge sadržaje mogu da se usmjeravaju ka boljem načinu života", rekao je Božić.

Božić je dodao da u saradnji sa romskom zajednicom u planu ima još projekata, imajući u vidu da je u toku "Dekada Roma", koja traje do 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA