Lutke od krvi bez trunke ideje

Plata opravadava titulu ili titula opravdava platu: Lijepo je bilo Valentinu Incku ovih 12 godina u Bosni i Hercegovini imajući u vidu njegovu platu od oko 20.000 evra – na mjesečnom nivou.

Lutke od krvi bez trunke ideje

Mentalni sklop prosječnog građanina BiH ne može da ne pomisli nešto u fazonu: koga li je on zadužio i kako, pa da dobije ovakvu nagradu? Politička situacija u BiH i na Balkanu jeste konstantno turbulentna, ali ništa od čega bi Incka zaboljela glava previše. A i kad ga zaboli (od tumačenja Ustava BiH, jelde), vjerovatno kaže sebi "izdrži još koji mjesec". Svi su oguglali na prijetnje domaćih političara, a na kraju krajeva Visoki će uraditi ono što mu kaže neko "viši" od njega. Apsurd, zar ne? Iako je malo evropskih i međunarodnih funkcionera sa višom platom od Visokog predstavnika. Eto ti još jednog, apsurda, dabome.

Kristijan Šmit - pretendent na platu od 20.000 evra

Ne znam kako drugačije tumačiti prihvatanje pozicije Visokog predstavnika u BiH nakon svega što se desilo za vrijeme Inckovog mandata, a spomenućemo možda najvažniju stvar, ustavnost Dana Republike Srpske. Rat se davno završio, funkcija Visokog predstavnika je anonimno bitna i ne nosi nikakvu težinu. Ono što je nekada možda i imalo neku težinu, čuvena bonska ovlaštenja, su mrtvo slovo na papiru. Visoki predstavnik je, barem u poslednjih desetak godina, nešto kao osoba koja ostavi komentar na vijest na društvenoj mreži, a čiji komentar lajkuje bošnjačka zajednica. Oni znaju da njegov komentar neće ništa promjeniti, ali i dalje lajkuju. Ne treba im zamjeriti, njihovo udvaranje međunarodnoj zajednici traje još od rata. Oni su nešto kao Vječna vatra kod Ferhadije - vječna žrtva, barem se tako prodaju strancima, koji po običaju to kupuju. Dugogodišnji političar, bivši ministar poljoprivrede, taj gospodin Šmit, i između ostalog član parlamentarnog odbora njemačko-hrvatskog prijateljstva. Čekaj, hoće li on biti (pri)strasan Visoki predstavnik?

To be continued

Godine prolaze, generacije se smjenjuju, a mi dalje na istoj temi, i nismo se mrdnuli od početne tačke. Previše istorije i neriješenih pitanja, prije svega, da bi u jednoj maloj državi živjelo tri naroda sa tri vjere, tri pisma, tri jezika, tri člana predsjedništva... A oni hoće, iz daleka, da naprave multikulturalnu zajednicu, i natjeraju nas da radimo zajedno, i da se volimo, i tad će sve dobro biti. A mi ćemo onda da se opet nekad u budućnosti raziđemo, kako smo se znali razilaziti kad nas stave u jedan bratstvo-jedinstveni državni okvir. I onda opet oni dolaze, lutke od krvi bez trunke ideje, kurvini sinovi, što bi rekao Džoni, koji je na vrijeme učinio pravu stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA