Provedena akcija "Šuti i trpi"

Više od 50 srednjoškolaca iz bijeljinske regije provelo je danas u Bijeljini akciju "Šuti i trpi", s ciljem upoznavanja učenika i šireg društva o ugroženosti prava srednjoškolaca.

Provedena akcija "Šuti i trpi"

Potpredsjednica Mreže Savjeta učenika Republike Srpske Sara Kraljević rekla je da je cilj ove akcije da se ukaže javnosti da srednjoškolci imaju određene probleme, kao što su nepoštovanje prava i obaveza srednjoškolaca.

"Anketom, koju smo proveli u cijeloj Republici Srpskoj, utvrdili smo da su najveći problemi sa kojima se srednjoškolci susreću to da imamo više od dvije pismene provjere znanja sedmično, iako to nije zakonski dozvoljeno, te da se učenici ucjenjuju i, iako nisu na času, daju im se negativne ocjene", rekla je Kraljevićeva.

Ona je istakla da srednjoškolci, prije svega, traže da se poštuju zakoni o srednjoškolskom obrazovanju, kao i to da učenici budu uključeni u proces donošenja odluka koje se tiču učenika.

Srednješkolci, koji su nosili plave trake na ustima i transparente, krenuli su iz četiri različita pravca i sastali se na Trgu kralja Petra Prvog u Bijeljini gdje su kredom ispisivali 13 univerzalnih srednjoškolskih pitanja.

"Vjerujemo da će se poslije ove akcije poštovati pravo učenika, da će učenici početi izražavati svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo", dodala je Kneževićeva.

Akcija "Šuti i trpi" provodi se u sklopu mreže Savjeta učenika Republike Srpske /mRESURS/ i mreže Savjeta/vijeća učenika BiH /mreSVUBiH/ u okviru kampanje "Želimo znati" i uz dozvolu Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA