Isplivali detalji sa sastanka u Sarajevu: Hrvati u BiH će dobiti ono što godinama traže?

Šef Delegacije EU u Sarajevu Johan Satler, na sastanku sa Željkom Komšićem, rekao je da se sledeći izbori ne mogu održati prema postojećem izbornom zakonu.

Isplivali detalji sa sastanka u Sarajevu: Hrvati u BiH će dobiti ono što godinama traže?
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kako su ove reči protumačili sarajevski mediji, Satler je "zapravo ponovio" stav šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je prošle nedeje izgovorio sličnu rečenicu - "kako će biti teško organizovati izbore 2022. godine bez novog izbora Zakona" i da bi BiH ovo moglo dovesti do političke i institucionalne krize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Satler je rekao da je "imao dobru i otvorenu razmenu mišljenja sa članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem o pristupanju EU, kao i o 14 ključnih prioriteta, izbornoj reformi i pomirenju".

Naime, radi se o zahtevima HDZ-a BiH, ali i hrvatskog HDZ-a, da se izborni zakon promeni tako da svaka nacija bira svog člana predsedništva, a ne da, kao što je bio slučaj sa Željkom Komšićem, "birani glasovima Bošnjaci, odnosno drugi ljudi".

Čelnici HDZ-a BiH i hrvatske vlade smatraju da se prilikom izmena Izbornog zakona mora uzeti u obzir "legitimno predstavljanje naroda".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vlada Republike Hrvatske snažno se zalagala za to u Briselu, a ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman s tim u vezi poslao je "non pejper", tražeći da se u tom delu promeni izborni zakon jer, prema njegovim rečima, po trenutnom zakonu je "hrvatski narod u BiH uskraćen".

"Nedavno je ambasador Satler bio pod velikim pritiskom onih koji žele da opstruiraju izbornu reformu i ne beže od klevetničkog jezika. To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku podrške ambasadoru Satleru", napisao je Gordan Grlić-Radman liderima EU, dodajući da će, ukoliko "Izborni zakon ne bude promenjen ove godine", doći do "velike političke krize 2022, što će paralizovati političke institucije zemlje i zaustaviti ceo proces reformi".

Izborna reforma je zapravo ono zbog čega je ambasador EU u BiH krenuo u "diplomatsku ofanzivu", navode sarajevski mediji i ističu kako je on ovaj predlog usaglasio sa čelnicima, kako navode, dva HDZ-a, onog sa sedištem u Zagrebu i onog sa sedištem u Mostaru.

Prema bosanskom medijima, "zbog pritiska oba HDZ-a", Johan Satler krenuo je u "diplomatske aktivnosti, zbog čega se sastao sa Željkom Komšićem, kome je, prema istrazi, rekao da sledećih izbora neće biti bez izmena izbornog zakona."

Satler je takođe dobio otvorenu podršku Vlade Hrvatske kada je reč o promenama Izbornog zakona.

Ova pozicija šefa EU u BiH posebno je zanimljiva zbog skorog dolaska novog visokog predstavnika međunarodne zajednice Kristijana Šmita, gde bi se takođe u kuloarima moglo čuti da on takođe želi da reši ovo kontroverzno izborno pitanje kako ga ne bi sputavalo u osnovnom njegovom zadatku - izvođenju BiH na evroatlantske staze.

Mediji navode da je Dragan Čović podršku za izmene izbornog zakona dobio od Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, a nagađa se da Bakir Izetbegović, bošnjački lider i lider SDA, nije u potpunosti tome naklonjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA