Detalji akcije u kojoj je razbijena organizovana kriminalna grupa: “Skuter” oborio švercere duvana

  • BiH
  • 11. Jun 2021.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su u akciji “Skuter 3” osam osoba zbog sumnje da su švercovali duvan i cigarete, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Detalji akcije u kojoj je razbijena organizovana kriminalna grupa: “Skuter” oborio švercere duvana

Tom prilikom zaplijenjena je veća količina duvana, cigareta i novca koji potiče iz krivičnog djela. Nezvanično saznajemo da su privedeni: Mehmed H. iz Sarajeva, Goran K. iz Prnjavora, Refik M. iz Lukavca i Mirza G. iz Tuzle, te Milenko i Milan S. iz Šamca, Damjan R. iz Pelagićeva i Svemir K. iz Srebrenika. Izvor blizak istrazi kazao je da je akcijom obuhvaćena još jedna osoba koja će biti pozvana na saslušanje, ali nije poznato da li će biti osumnjičeni ili svjedok.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sve uhapšene terete za organizovani kriminal i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda. Prema riječima izvora "Glasa Srpske", oni su duže vrijeme nabavljali duvan, te ga nelegalno pripremali za dalju prodaju.

- Postoje određeni dokazi da su pravili i cigarete koje su prodavali na crnom tržištu - rekao je naš izvor.

Iz SIPA je saopšteno da je u okviru akcije "Skuter 3" uhapšeno osam osoba i pretreseno 11 lokacija u Tuzli, Šamcu, Pelagićevu, Lukavcu, Zavidovićima, Prnjavoru i Ilidži s ciljem otkrivanja šverca duvana i akciznih proizvoda. Osim duvana, istražioci SIPA oduzeli su i mašine za rezanje duvana, cigarete bez akciznih markica, novac i više mobilnih telefona.

- Oduzeti predmeti mogu se dovesti u vezu sa organizovanim kriminalom, te nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda. Akcija je izvedena pod nadzoromTužilaštva BiH i Suda BiH - saopštila je SIPA

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su osumnjičeni duže vrijeme nabavljali, prevozili i skladištili rezani duvan, koji su preprodavali.

- Ilegalno su iz Turske uvozili mašine za punjenje cigareta koje su u rastavljenim dijelovima prebacivali u BiH - saopšteno je iz Tužilaštva.

Istakli su da je pronađeni zaplijenjeni novac stečen nezakonitom prodajom cigareta i duvanskih proizvoda.

U akciji "Skuter 3" učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te MUP-ova Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo. Akcija nije bila završena do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske". U SIPA su rekli da će nakon ispitivanja osoba obuhvaćenih akcijom postupajući tužilac odlučiti o njihovom statusu i daljim mjerama protiv njih.

Zapljena

Akcija "Skuter" počela je u avgustu 2020. godine, kada je uhapšeno sedam osoba zbog šverca duvana i akciznih proizvoda. Tada su zaplijenjene 16.974 kutije cigareta, oko 27 kilograma rezanog duvana, 11 mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama, 8.045 evra i 16.390 KM. Zatim je u januaru ove godine sprovedena akcija "Skuter 2", kada su uhapšene još četiri osobe i zaplijenjeno oko četiri tone duvana, 1.259 kutija, 16.000 evra, 630 američkih dolara i 5.500 KM.