Struka o novom režimu vakcinacije: Duži razmak između dvije doze Sputnjika V pojačava imunitet

Razmak između dvije doze Sputnjika V do 90 dana ne narušava efekat imunizacije, nego čak pojačava i produžava trajanje imunog odgovora na koronu, pa građani ne treba da strahuju da će novim režimom vakcinacije biti na gubitku.

Struka o novom režimu vakcinacije: Duži razmak između dvije doze Sputnjika V pojačava imunitet
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže da su isporuke druge doze ove vakcine svugdje u svijetu prilagođene ovom periodu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Kod drugih vakcina protiv korone nije različita prva i druga komponenta, tako da količine koje dobijemo odmah dijelimo na pola. Sa Sputnjikom ne možemo tako, jer su prva i druga komponenta različite. Naravno da bi najbolje bilo da istovremeno dobijemo istu količinu obje komponente, a ispočetka je tako i bilo - kaže za Srpskainfo Aćimovićeva.

Dodaje da su, kada je potvrđeno da je razmak između dvije doze do 90 dana, i isporuke druge komponente prilagođene tom periodu.

- Očekujemo da nam se potvrdi kada će stići druga doza. Ovo jeste promjena, ali ne i nešto što bi trebalo da zabrine građane. Naime, efikasnost vakcina je bolja kad se više razmaknu prva i druga komponenta. Dakle, građani ne gube ništa, samo što odlažu drugu dozu. Takvo je globalno snabdijevanje i mi se moramo uklopiti u to - ističe Aćimovićeva.

Objašnjava da je najbitnije da ima dosta prostora za revakcinaciju.

- S druge strane, istraživanja pokazuju da se, kraće od 21 dan, ne smije približiti davanje dvije doze, jer bi to narušilo djelotvornost vakcinacije, odnosno druga doza ne bi mogla da ispolji potreban efekat. Kad se poveća razmak čak je i bolji konačni ishod u pogledu imuniteta koji se postiže. U svakom slučaju, druga komponenta će doći u roku koji je preporučen. Primjera radi, kod AstraZeneke razmak između dvije doze sada je 12 nedjelja, a na početku se radilo o 21 danu razmaka između davanja dvije doze - poručuje Aćimovićeva.

Dodaje da za kontingent od oko 25.000 prve doze Sputnjika V još nije stigla druga komponenta.

- Te doze će, svakako, doći da mogu da se daju u roku koji je preporučen, odnosno maksimalni rok za njihovo davanje neće biti prekršen - tvrdi Aćimovićeva.

37°

  • 17:00

    32°C
  • 20:00

    26°C
  • 23:00

    20°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

71 cm

Promjena: -8cm

Sava Jamena

195 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 31. Jul 2021. 13:00

Korona virus u Bijeljini
Ukupno slučajeva

6754 +0

Preminule osobe

223 +0

Podaci ažurirani: 22. Jul 2021.

BDBOX oglasi SVI OGLASI