TVOJA REKLAMA

Samit G7 otvoren dodirivanjem laktova na engleskom pijesku

Britanski premijer Boris Johnson u petak je pozdravio čelnike iz Grupe sedam i Evropske unije na drvenoj šetnici s tek brušenim pijeskom u Carbis Bayu na otvaranju samita G-7.

Samit G7 otvoren dodirivanjem laktova na engleskom pijesku
FOTO: Klix/EPA-EFE

Johnson je nosio tamnosivo odijelo i svijetloplavu kravatu. Premijerova supruga, Carrie Johnson, nosila je ružičastu haljinu srednje dužine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Par je pozdravio čelnike dodirivanjem laktova i ćaskanjima o fizičkom distanciranju i vremenu, pod tipično mutnim nebom iznad Engleske.

Johnson, koji je vjenčao bivšu djevojku Carrie Symonds prošlog mjeseca, kasnije se našalio da je to poput hodanja prolazom.

Novinari su pitali američkog predsjednika Joa Bidena kakvu poruku ima za ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim bi se trebao sastati naredne sedmice. Biden je odgovorio: "reći ću vam kada je uručim".

Čelnici G7 pozirali su za grupnu fotografiju. Dok je grupa šetala, predvođena Johnsonom, francuski predsjednik Emmanuel Macron stavio je ruku preko Bidenovog ramena i započeo raspravu.

Macronov ured saopćio je da su francuski čelnik i Biden raspravljali o Kini, usuglasivši se da ne bi trebalo biti konfrontacije, ali da zapadne demokratije moraju braniti svoje vrijednosti i interese. Dvojica ljudi, koji su se sastali prvi put, razgovarali su nekoliko minuta prije nego što su krenuli u sobu za sastanke, prenosi Associated Press.