Restorani, roštiljnice, marketi i kafane za pet mjeseci kažnjeni sa 265.450 KM

Republička inspekcija za hranu je za pet mjeseci ove godine u unutrašnjem nadzoru sprovela 873 kontrole subjekata kojih posluju sa hranom, kao što su restorani, roštiljnice, prodavnice, marketi, različiti ugostiteljski objekti i drugi.

Restorani, roštiljnice, marketi i kafane za pet mjeseci kažnjeni sa 265.450 KM

U238 kontrola utvrđeni su različiti propusti, te je subjektima izrečena 159 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 176 naloga u vrijednosti od 265.450 KM.

Inspektori su kontrolisali higijenske uslove objekta i opreme, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane. Kontrolisani su i higijenski postupci zaposlenih, dokazi o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji osoba koje rade sa hranom, deklaracije i senzorna svojstva hrane, poštovanje epidemioloških mjera i drugo.

- Propusti koji su najčešće konstatovani odnosili su se na blagovremeno obavljanje redovnih sanitarnih pregleda osoba koje rukuju hranom, pohađanje dodatnih edukacija o higijeni hrane, periodično obavljanje propisanih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, ažurno vođenje evidencija o laboratorijskim analizama hrane i slično. U pomenutom periodu, republička inspekcija za hranu nije zatekla u prometu veće količine hrane proteklog roka upotrebe ili izmijenjenih senzornih svojstava, koja se zbog toga smatra neprikladnom za ljudsku ishranu - kažu u Inspektoratu RS.

Dodaju da je po nalogu inspekcije iz prometa povučeno oko 100 kilograma različitih namirnica.

- Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima su inspektori zatekli svega po nekoliko pakovanja hrane kojoj je protekao rok upotrebe, a najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok trajanja, kao što su mliječni proizvodi, osvježavajuća pića i sokovi ili konditorski proizvodi. Inspekcija za hranu RS angažovana je u svom punom kapacitetu i svakodnevno sprovodi nadzor kod subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane. Na osnovu navedenog, možemo reći da se na tržištu Srpske prometuje kontrolisana hrana - kažu u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA